Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Центральним апеляційним господарським судом стягнуто до місцевого бюджету понад 600 тис. грн

11 березня 2019, 15:39

Керівник Запорізької місцевої прокуратури № 1  звернувся до господарського суду Запорізької області з позовом в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою здійснювати відповідні функції в спірних відносинах - Запорізької міської ради до товариства з обмеженою відповідальністю про стягнення 684 961,70 грн. у вигляді неодержаного доходу внаслідок користування земельною ділянкою комунальної форми власності без правовстановлюючих документів.

Рішенням господарського суду Запорізької області позов задоволено та стягнуто з товариства з обмеженою відповідальністю на користь Запорізької міської ради до місцевого бюджету дохід отриманий від безпідставно набутого майна в розмірі 684  961 грн. 70 коп. (справа №908/848/18).

Суд першої інстанції виходив з того, що використання спірної земельної ділянки здійснювалося відповідачем без належного правового оформлення і позбавило міську раду, як власника землі, права отримувати від цієї ділянки дохід в розмірі орендної плати.

Відповідно до п.4 ч.3 ст.1212 ЦК України вина не має значення, оскільки важливим є сам факт неправомірного набуття  (збереження)  майна однією особою за рахунок іншої, а тому суд дійшов висновку, що у спірних правовідносинах відсутні підстави для застосування до спірних про відносин приписів чинного законодавства України про відшкодування шкоди (збитків) завданих власникам земельних ділянок.

До моменту оформлення власником об’єкта нерухомого майна права оренди земельної ділянки, на якій розташований цей об’єкт, відносини з фактичного користування земельною ділянкою без укладання договору оренди та недоотримання її власником доходів у вигляді орендної плати є за своїм змістом кондиційними.

Відповідач, як фактичний користувач земельної ділянки, який без  достатньої правової підстави за рахунок власника цієї ділянки зберіг у себе кошти, які мав заплатити за користування нею, зобов’язаний повернути ці кошти власнику земельної ділянки на підставі частини першої статі 1212 ЦК.

Переглянувши рішення суду першої інстанції у апеляційному порядку, Центральним апеляційним господарським судом підтримано позицію господарського суду Запорізької області  щодо наявності правових підстав для стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю на користь міської ради недоотриманих доходів у вигляді орендної плати за користування земельною ділянкою.

З огляду на викладене, Центральний апеляційний господарський суд апеляційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю залишив без задоволення, а рішення суду першої інстанції – без змін.

З постановою Центрального апеляційного господарського суду можна ознайомитись за посиланням. 

 

За повідомленням прес-служби суду