Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Касаційний цивільний суд у складі Верховного Суду підбив підсумки за перший рік роботи

04 лютого 2019, 17:03

1 лютого  2019 року на виконання п. 6 ч. 6 ст. 42 та п. 3 ч. 3 ст. 44 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» за участю ЗМІ відбулися збори суддів Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду.

Про стан правосуддя у цивільній юрисдикції та практику вирішення окремих категорій справ поінформував присутніх голова Касаційного цивільного суду Борис Гулько.

Із доповідями на заході також виступили секретар Пленуму ВС, секретар Першої судової палати КЦС ВС Дмитро Луспеник, секретар Другої судової палати КЦС ВС Марина Червинська, заступник керівника апарату ВС – керівник секретаріату КЦС ВС Віктор Капустинський, начальник правового управління (ІV) департаменту аналітичної та правової роботи ВС Михайло Шумило.

Борис Гулько доповів про стан правосуддя у цивільній юрисдикції за підсумками 2018 року не тільки на рівні касаційного перегляду, а й у судах першої та апеляційної інстанцій. Так, упродовж 2018 року на розгляді судів перебувало 1 407 795 процесуальних звернень і справ цивільного судочинства. Із них:

  • у місцевих судах – 1 245 756 звернень і справ;
  • в апеляційних судах – 108 697 звернень і справ;
  • у Касаційному цивільному суді – 53 342 звернень і справ.

«Кількість звернень і справ, які перебували на розгляді в апеляційних судах та в суді касаційної інстанції, свідчить про системну проблему, яка в майбутньому повинна бути вирішена з урахуванням статусу, ролі та призначення Верховного Суду», – зазначив доповідач.

Детально він зупинився на показниках роботи КЦС у 2018 році. На кінець звітного періоду в Касаційному цивільному суді працювало 26 суддів, повноцінну ж роботу суду забезпечувало 263 працівники.

Загальна кількість касаційних скарг, справ та матеріалів, що розглядалися КЦС у процесуальному порядку протягом 2018 року, – 53 342. Із них передано з ВССУ та ВСУ – 27 483, зокрема 23 923 справи та 3 295 касаційних скарг – з ВССУ; 265 заяв про перегляд судових рішень – з ВСУ.

Нові надходження до Касаційного цивільного суду становлять 25 859 касаційних справ, скарг, матеріалів, з яких 25 270 касаційних скарг та 589 інших процесуальних звернень.

За звітний період загалом КЦС розглянуто – 27 158 справ і матеріалів; залишилися нерозглянутими – 24 392 справи і матеріали.

Борис Гулько зазначив, що у 2018 році КСЦ ВС передав до Великої Палати ВС 565 справ, з яких 396 – з підстав порушення правил предметної чи суб’єктної юрисдикції, що прямо передбачено процесуальним законом. На думку голови суду, велика кількість переданих до ВП ВС справ із одного і того ж юрисдикційного питання свідчить про необхідність удосконалення процесуального законодавства.

Також він навів статистику відмов КЦС ВС у відкритті провадження. За рік було 6 522 відмови, при цьому за малозначністю відмовлено у 3 228 випадках, що становить 12,5 % від касаційних скарг, які надійшли. Отже, зазначив Борис Гулько, один із процесуальних фільтрів – відмова у відкритті провадження за малозначністю працює. «Переконаний, що рік застосування цієї новели ЦПК України показав як переваги, так і проблемні питання правозастосування цього процесуального механізму. Проте переваг значно більше», – сказав він.

Голова КЦС звернув увагу і на таку форму роботи суду, як надання методичної допомоги судам нижчих інстанцій з виїздом у регіони. У 2018 році судді КЦС надали методичну допомогу місцевим та апеляційним судам Хмельницької, Тернопільської, Чернівецької та Харківської областей.

Підсумовуючи, Борис Гулько зауважив, що в минулому році суди цивільної юрисдикції провели значну роботу, спрямовану на виконання основної мети судової реформи – відновлення довіри суспільства до судової влади та реального доступу до правосуддя. «Однак ми не повинні на цьому зупинятися, маємо ще докласти багато зусиль на виконання основного завдання Верховного Суду щодо забезпечення сталості судової практики та єдності судової влади», – наголосив доповідач.

З інформацією голови КЦС про здійснення правосуддя у цивільній юрисдикції в 2018 році можна ознайомитися тут.

Дмитро Луспеник нагадав, що минулого року суддям довелося працювати в непростих умовах. Вони отримали фундаментальні зміни законодавства про судоустрій і статус суддів, конституційні зміни щодо правосуддя, нове процесуальне законодавство, незаповнений склад КЦС ВС. Унаслідок цього судді працювали зі значним перевантаженням. Однак, за словами доповідача, попри труднощі показники ефективності здійснення правосуддя не погіршилися.

Секретар Першої судової палати КЦС коротко зупинився на статистичних даних її роботи. Так, у 2018 році на розгляді суддів Першої судової палати КЦС перебувало 27 254 справи та матеріали. Загалом справ і матеріалів за звітний період було розглянуто 13 421. Передано на розгляд Великої Палати 257 справ. Залишок на кінець звітного періоду – 13 576 справ і матеріалів.

З-поміж усіх статистичних даних доповідач звернув увагу на 808 судових рішень, в яких судді палати ухвалили власне рішення, не передаючи справу на новий розгляд. Це 32,5 % від скасованих судових рішень (раніше цей показник ледве досягав 10 %). «ВС виконує функцію касації, а не ревізії. Тому необхідно враховувати, що формальне направлення справ на новий судовий розгляд перетворює Верховний Суд на «проміжну ланку» судової системи та призводить до збільшення строків розгляду справ, порушення розумних строків. Ми робимо все для того, аби від цього відмовитись, звичайно, що у рамках процесуального поля», – сказав Дмитро Луспеник.

Також він торкнувся теми значного навантаження на суддів. Так, середньомісячне навантаження на суддю Першої судової палати у 2018 році становило 190,6 справ і матеріалів, а в деяких суддів – понад 220 справ і матеріалів.

Дмитро Луспеник розповів і про роботу Об’єднаної палати КЦС ВС та про розгляд справ усім складом судової палати. А також подякував членам Науково-консультативної ради при ВС з цивільної юрисдикції за співпрацю: «Єдність судової практики, яка, безсумнівно, є пріоритетом як всього ВС, так і КЦС, не могла б бути забезпечена без підтримки науковців. Члени НКР при ВС із цивільної юрисдикції активно підтримували нас у цьому і своєчасно відгукувались на наші наукові запити, за що ми їм надзвичайно вдячні».

Крім того, суддя повідомив, що суддями Першої та Другої судових палат КЦС започатковано 8 аналізів/узагальнень судової практики за участю апеляційних судів, два з яких закінчено, що має допомогти у забезпеченні єдності судової практики.

Марина Червинська поінформувала збори суддів про роботу Другої судової палати КЦС. За її словами, вже на самому початку роботи судді КЦС ВС фактично отримали чотирикратне навантаження у зв’язку із передачею понад 27 тис. справ і матеріалів з ВССУ та ВСУ. І саме це є значною перешкодою у створенні української касації як суду права, а не суду факту. Статистика показує, що на тиждень у порядку спрощеного позовного провадження у складі п’яти суддів призначається та розглядається колегіями в середньому 80 справ. І це без урахування розгляду справ у попередньому судовому засіданні та одноособового розгляду – при прийнятті касаційних скарг, відкритті касаційного провадження тощо.

Загалом за період з 15 грудня 2017 року по 31 грудня 2018 року на розгляді суддів Другої судової палати КЦС перебувало 26 089 справ і матеріалів.

Розглянуто суддями до відкриття провадження 5 045 скарг, заяв та клопотань (19,3 % від тих, що перебували на розгляді), із них: повернуто касаційних скарг – 1 543 (30,6 % ); відмовлено у відкритті провадження – 3 341 (66,2 %).

Відкрито провадження у 7 673 справах (29,4 %, тобто практично у кожній третій справі).

Розглянуто після відкриття провадження і ухвалено судових рішень –8 127,  або 31,2 % від тих, що перебували на розгляді (з урахуванням тих справ, у яких провадження було відкрито до передачі у Верховний Суд у складі КЦС).

Таким чином, загальна кількість розглянутих суддями Другої судової палати КЦС справ і матеріалів – 13172 (50,5 % від тих, що перебували на розгляді). Передано  на розгляд Великої Палати – 308 (2,3 % від розглянутих). Передано після розгляду Великою Палатою – 23. Залишок на кінець звітного періоду – 12 609 справ і матеріалів.

Секретар палати звернула увагу й на пропозицію деяких суддів про запровадження спеціалізації в КЦС ВС з метою досягнення єдності судової практики. Вона зазначила: «В умовах такого величезного навантаження та з врахуванням безмежної кількості цивільних правовідносин досягти повної єдності судової практики практично неможливо, тому вирішення зазначеного питання є актуальним, але потребує дуже виваженого та ретельного підходу».

За словами Марини Червинської, рік роботи показав, що становлення нового КЦС ВС як суду касаційної інстанції відбулося, є процесуальні механізми для дієвих кроків у напрямі створення суду «права». «Вважаю, що судді КЦС зроблять усе можливе задля досягнення зазначених цілей», – наголосила доповідач.

Секретарі судових палат також доповіли, що судді КЦС упродовж року брали активну участь у заходах, пов’язаних з удосконаленням професійного рівня, підвищення іміджу ВС і судової влади загалом. Вони брали активну участь у семінарах, конференціях, круглих столах тощо, а також долучалися до викладацької, наукової та просвітницької роботи.

Віктор Капустинський звітував про роботу секретаріату КЦС ВС у 2018 році. Він зазначив, що найбільш трудомістким процесом на будь-якій ділянці роботи суду є створення та обробка документів. Так, протягом року секретаріат зареєстрував та опрацював понад 146 тис. документів, окрім цього, зареєстровано близько 1,2 тис. внутрішніх документів. Поштою відправлено 185 тис. одиниць кореспонденції, з них майже 13 тис. – судових справ. Для зменшення паперових витрат засобами електронного зв’язку вже прийнято понад 4,5 тис. та відправлено 2, 6 тис. документів.

Крім того, протягом року зареєстровано 10,2 тис. звернень, запитів на публічну інформацію, скарг громадян, на які надано відповіді. Працівниками секретаріату було прийнято через приймальню громадян 11 827 осіб, опрацьовано більше 63 тис. телефонних дзвінків. За словами керівника секретаріату КЦС ВС, на більшість запитів було надано відповідну інформацію.

Михайло Шумило поінформував збори суддів про роботу правового управління КЦС ВС. Доповідач ознайомив з роботою відділу аналізу судової статистики у цивільних справах, відділу вивчення судової практики, відділу єдності правових позицій та відділу аналітичних опрацювань звернень у цивільних справах.

Збори суддів КЦС ВС взяли інформацію доповідачів до відома та врахування в роботі.

За повідомленням прес-служби суду