Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Борг перед порядністю судді», — як судовим рішенням Миколи Гусака було відновлено вихід газети «Правда Украины»

01 лютого 2019, 15:12

Письменник, головний редактор газети «Правда Украины» у 1991—2000 роках Олександр Горобець висловив вдячність судді Миколі Гусаку за прийняте судове рішення, яким у 1998 році було відновлено вихід видання «Правда Украины»

В авторському блозі інформаційного агентства «ЛIГА» Олександр Горобець у статті під назвою «Борг перед порядністю судді» зазначає, що напередодні проведення виборів Президента України у 1998 році з політичних мотивів, на його думку, наказом Міністерства інформації України від 28 січня 1998 року № 7 усім друкарням України було заборонено тиражувати газету «Правда Украины» нібито через її неправильну реєстрацію.

Таке рішення автор статті пов’язує з тим, що у своїх публікаціях газета не підтримувала діючого на той час Президента України та була єдиним опозиційним виданням.

У січні 1998 року, під час перебування О.Горобця у відрядженні, йому повідомили, що працівників не пропускають до друкарні видавництва «Преса України» через нібито закриття газети «Правды Украины» на підставі відповідного наказу.

О.Горобець зазначив, що цим рішенням державної установи було грубо порушено чинне законодавство та Конституцію України, оскільки орган реєстрації не мав повноважень відміняти своє рішення про реєстрацію друкованого органу.

Вказані дії були оскаржені керівництвом видання в арбітражному суді, а в подальшому у Вищому арбітражному суді України.

Під час судових засідань суддя Вищого арбітражного суду України Микола Гусак встановив, що наказ Міністерства інформації України від 28 січня 1998 року № 7 є неправомірним та прийняв, як вказує автор статті, «історичне» рішення про відновлення виходу газети.

Головний редактор газети «Правда Украины» у 1991—2000 роках Олександр Горобець висловлює вдячність на той час судді, а на сьогодні члену Вищої ради правосуддя Миколі Гусаку за винесене у 1998 році «історичне» рішення про скасування наказу Міністерства інформації України від 28 січня 1998 року № 7, яким було відновлено вихід газети «Правда Украины» та право на законну професійну діяльність журналістів.

Прес-центр судової влади України