Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд визнав недійсними додаткові угоди до договору про закупівлю товарів за державні кошти

29 січня 2019, 10:14

Заступник прокурора Кіровоградської області звернувся до господарського суду Кіровоградської області в інтересах держави в особі Східного офісу Державної аудиторської служби України та Управління освіти, молоді та спорту Олександрійської міської ради з позовом до фізичної особи-підприємця, в якому просив визнати недійсними  додаткові угоди до договору про закупівлю товарів  за державні кошти та стягнути з  фізичної особи-підприємця на користь управління безпідставно сплачені кошти в сумі 163 533,71 грн.

Рішенням господарського суду Кіровоградської області від 09.08.2018 у справі № 912/895/18 позов задоволений у повному обсязі.

Заперечуючи проти рішення суду, фізична особа-підприємець звернулась з апеляційною скаргою до Центрального апеляційного господарського суду.

Центральним апеляційним господарським судом встановлено, що за результатами проведених торгів  між Управлінням освіти, молоді та спорту Олександрійської міської ради (замовник) та фізичною особою-підприємцем (постачальник) укладено договір на закупівлю товарів (продукти харчування для дошкільних навчальних закладів). У подальшому між замовником та постачальником було укладено 10  додаткових угод до договору  за умовами яких  збільшено ціну за одиницю товару на 10 %, без зміни суми договору, тобто із одночасним зменшенням кількості одиниць продукту закупівлі.

Колегія суддів Центрального  апеляційного господарського суду погодилася з висновками суду першої інстанції про те, що додаткові угоди  укладені з порушенням Закону України "Про публічні закупівлі", а саме суттєво зменшено обсяги предмету закупівлі та збільшено ціну за одиницю товару шляхом зменшення кількості товару, що закуповується, що в свою чергу не відповідає вимогам тендерної документації.

Оскільки при укладенні додаткових угод були порушені приписи пункту 2 частини 4 статті 36 Закону України "Про публічні закупівлі", Центральний апеляційний господарський суд дійшов до висновку про обґрунтованість позовних вимог про визнання додаткових угод недійсними та про стягнення з фізичної особи-підприємця на користь управління  безпідставно сплачених коштів в розмірі 163 533,71грн.

Таким чином, Центральний  апеляційний господарський суд залишив рішення суду першої інстанції без змін, а апеляційну скаргу без задоволення.

 

За повідомленням прес-служби суду