Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Особливості розгляду проваджень, пов’язаних з наркотиками

29 січня 2019, 10:01

28 січня 2019 року в місті Дніпрі місцеве регіональне відділення для першої групи слухачів і слухачок спеціальної підготовки провело тренінг “Особливості здійснення судового розгляду щодо злочинів у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров’я населення”. 

Досвідом щодо актуальних питань, передбачених у програмі тренінгу з майбутніми суддями ділилися тренери Ольга Чайкіна й Антон Котляр.

Вивчення питань тренінгу розпочалося з перегляду запропонованих відеоматеріалів і вирішення питання щодо необхідності створення в Україні “наркотичних судів”.

Майбутні судді жваво поділилися своїми думками та життєвим досвідом про вражаючу небезпеку в суспільстві від наркотичної залежності.

Викладачі зупинилися на детальному розгляді загальної характеристики злочинів та особливостях окремих складів злочинів у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров’я населення.   Cлухачі та слухачки спільно із викладачами розглянули практику Верховного Суду розгляду кримінальних провадженнях щодо злочинів у цій сфері. Викладачі також зазначили, що найбільше питань при розгляді справ, пов’язаних із наркотичними речовинами, з якою стикаються судді, є неналежне проведення експертизи, оскільки речовий доказ фактично не вивчається, а в експертному висновку відсутні посилання на те, які саме дослідження здійснено. Тому майбутнім суддям було надано поради щодо ретельного аналізу висновків експертизи в кожному кримінальному провадженні.

Численні практичні завдання, які виконували учасники та учасниці тренінгу, а також проведені викладачами експрес–опитування з використанням електронної системи клікерів допомогли закріпити отримані навички та вміння, правильно розв’язати завдання поточного контролю наприкінці тренінгу, а в подальшому використовувати їх у судовій діяльності.

За повідомленням прес-служби НШСУ