Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підозрюваний у вбивстві екс-начальника митниці залишиться під вартою

28 січня 2019, 10:51

     25 січня 2019 року Миколаївський апеляційний суд розглянув апеляційну скаргу захисників в інтересах підозрюваного Фільцева О.О. на ухвалу слідчого судді Заводського районного суду міста Миколаєва від 18 січня 2019 року, якою до Фільцева О.О. застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком до 16 березня 2019 року без права внесення застави.

    Захисники стверджували, що за результатами психолого-психіатричної експертизи підозрюваний Фільцев О.О. хворіє на психічне захворювання та не може усвідомлювати результати своїх дій. Тому, досудове розслідування як і запобіжний захід повинно вирішуватись з урахуванням глави 39 КПК України - кримінальне провадження щодо застосування примусових заходів медичного характеру.

   Також, вони зазначили, що при вирішенні клопотання про застосування запобіжного заходу слідчим суддею Заводського районного суду міста Миколаєва було порушено право на захист Фільцева О.О., оскільки захисники знаходяться в місті Києві та у них не було достатньо часу щоб вчасно добратись до міста Миколаєва на розгляд справи у Заводський районний суд міста Миколаєва.

   У судовому засіданні прокурори просили залишити апеляційну скаргу захисників без задоволення, а рішення Заводського районного суду міста Миколаєва без змін. Зауважили, що застосування більш м’якої міри запобіжного заходу ніж тримання під вартою не може запобігти наявним ризикам.

   Вказали, на даний час існують ризики передбачені статтею 177 КПК України, а саме:

    - можливість переховуватися від органів досудового розслідування, оскільки встановлено, що підозрюваний неодноразово змінював своє прізвище та офіційно зареєстрований на території, яка на даний час перебуває під тимчасовою окупацією і зможе безперешкодно покинути Україну. Також, підозрюваний не має міцних родинних зв’язків та постійного місця роботи і джерела доходу;

    - вчинити інше кримінальне правопорушення;

    - може незаконно впливати на свідків, які вказують на його причетність до вчинення злочину.

    Також, вони незгідні були із твердженнями захисників щодо порушеного права на захист підозрюваного Фільцева О.О. оскільки, слідчим суддею під час розгляду клопотання було залучено захисника із системи безоплатної вторинної правової допомоги.

      За результатами апеляційного розгляду Миколаївським апеляційним судом постановлено ухвалу, якою апеляційну скаргу захисників в інтересах підозрюваного залишено без задоволення. Ухвалу Заводського районного суду міста Миколаєва від 16 січня 2019 року – залишено без змін. 

     40-річний громадянин органами досудового розслідування підозрюється у вчиненні злочину передбаченого частиною 3 статті 146 КК України - незаконне позбавлення волі або викрадення людини вчинене організованою групою, або таке, що спричинили тяжкі наслідки.

     Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від п'яти до десяти років.

      Фільцев О.О. органами досудового розслідування підозрюється у тому, що у кінці 2017 року, використовуючи довірчі стосунки, які склались між ним та Поляковим (екс-начальником митниці), запропонував останньому створити спільне підприємство з виготовлення олії нащо просив надати грошові кошти в сумі 50 000 євро, в якості частки для створення спільного підприємства.

     На початку січня 2018 року Поляков надав Фільцеву кошти у сумі 50 000 євро, що еквівалентно 1 670 000 (один мільйон шістсот сімдесят ) грн.

     На вимогу про повернення коштів у Фільцева виникли проблеми. Зрештою боржник все ж призначив Полякову зустріч - нібито щоб повернути борг. Під час зустрічі Фільцев з напарником побили екс-начальника митниці, позбавили волі, а потім один з них задушив його.

     В подальшому вони винесли тіло і завантажили його в автомобіль Полякова та на наступний день поховали тіло.

     Через деякий час автомобіль, на якому вивозили екс-начальника митниці, був знайдений на території одного з гаражних кооперативів.

 

  За повідомленням прес-служби суду