Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП визначить, чи мав місце незаконний вплив у діях працівників Департаменту захисту економіки Національної поліції України щодо суддів Ізюмського міськрайонного суду Харківської області

25 січня 2019, 16:03

Голова Ізюмського міськрайонного суду Харківської області Герцов Олександр Миколайович повідомив про намагання працівників Управління захисту економіки в Харківській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України зібрати інформацію про суддю Одарюка Михайла Павловича у не передбачений законом спосіб

Герцов О.М. зазначає, що 10 січня 2019 року до суду надійшов запит начальника Управління захисту економіки в Харківській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України стосовно судді Ізюмського міськрайонного суду Харківської області Одарюка Михайла Павловича.

У запиті вказано, що у зв’язку з ймовірністю вчинення суддею Одарюком М.П. корупційного правопорушення необхідно надати інформацію та копії документів у період з 1 січня 2016 року до цього часу, а саме: дні відпустки, копію наказу про призначення, дні, коли суддя перебував на лікарняному, інформацію щодо ознайомлення суддею з вимогами та обмеженнями, що передбачені Законом України «Про запобігання корупції».

Герцов О.М. наголошує, що запит представника Національної поліції України ґрунтується лише на припущенні про можливе вчинення суддею Одарюком М.П. правопорушення, пов’язаного з корупцією.

Так, у листі не наведено жодної інформації (реквізитів) щодо справи про адміністративне правопорушення, будь-яких фактичних обставин, не вказано відомостей про проведення досудового розслідування, реєстрацію заяви в Єдиному реєстрі досудових розслідувань про злочин або факти обставин, що зумовили звернення до суду. У запиті процитовано статті 251 (докази) та 255 (особи, які мають право складати протоколи про адміністративні правопорушення) Кодексу України про адміністративні правопорушення, статтю 30 (усунення від виконання завдання, вчинення дій, прийняття рішення чи участі в його прийнятті) Закону України «Про запобігання корупції», статтю 23 (основні повноваження поліції) Закону України «Про Національну поліцію».

Герцов О.М. інформує, що у зв’язку з тим, що запит не містив будь-якої інформації, яка свідчила б про реалізацію органом внутрішніх справ своїх повноважень, Ізюмським міськрайонним судом Харківської області було прийнято рішення про відмову у наданні запитуваної інформації та документів.

Голова Ізюмського міськрайонного суду Харківської області Герцов О.М. зазначає, що обраний спосіб отримання інформації Управлінням захисту економіки в Харківській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України свідчить про проведення перевірки судді, що не передбачено чинним законодавством та розцінюється як намагання ініціювати збір інформації у не передбачений законом спосіб, перебирання на себе повноважень державних органів, уповноважених на здійснення функцій контролю у сфері запобігання та протидії корупції, і є загрозою дотримання гарантій незалежності судової влади.

Відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вказане повідомлення внесено до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддею фактів та ухвалено відповідне рішення.

Прес-центр судової влади України