Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звернеться до ГПУ щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні за фактом втручання в діяльність судді господарського суду міста Києва Сівакової В.В.

16 січня 2019, 15:25

Вища рада правосуддя 15 січня 2019 року розглянула повідомлення судді господарського суду міста Києва Сівакової Вікторії Вікторівни про втручання у її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Беляневич Вадим Едуардович (на фото) поінформував, що у повідомленні суддя Сівакова В.В. зазначає, що в її провадженні перебувала справа за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Каховка Пром-Агро» до Міністерства юстиції України та інших про визнання недійсними торгів, визнання недійсними договорів купівлі-продажу, визнання права власності на майно, витребування майна, зобов’язання вчинити дії. За результатами розгляду справи суддею 25 лютого 2016 року ухвалено рішення про часткове задоволення позовних вимог ТОВ «Каховка Пром-Агро», 1 квітня 2016 року на виконання цього рішення видано відповідні накази.

31 січня 2018 року ТОВ «Компанія з управління активами «Промислові інвестиції» звернулася до господарського суду міста Києва із заявою про визнання наказів такими, що не підлягають виконанню. Ухвалою господарського суду міста Києва від 1 лютого 2018 року постановлено відкласти вирішення питання щодо прийняття зазначеної заяви до повернення матеріалів справи з апеляційної інстанції.

У травні 2018 року судді Сіваковій В.В. стало відомо, що у засобах масової інформації, зокрема на телеканалі «Інтер», систематично оприлюднювались сюжети, у яких журналісти критикують суддю, звинувачуючи її у прийнятті незаконного рішення та участі в корупційних схемах і скандалах (сюжети «Судью Сивакову – под суд!» – активисты обвиняют в рейдерском захвате предприятия», «Активисты требуют отставки одиозной судьи Виктории Сиваковой», «Захват завода «Каховка Протеин Агро»: судей заподозрили в сговоре с рейдерами»). Суддя звертає увагу, що у вказаних сюжетах зафіксовано, як перед будівлями судів збиралися невідомі особи, які, представляючись членами громадських організацій, викрикували образливі гасла, висловлювали безпідставні обвинувачення на адресу судді, тримаючи при цьому в руках плакати з її прізвищем.

Як зазначає суддя Сівакова В.В., з 22 травня 2018 року біля господарського суду міста Києва щодня вчиняються схожі дії з роздачею листівок негативного змісту щодо неї, при цьому поведінка вказаних осіб стає дедалі агресивнішою.

Наведені дії осіб, що представляються громадськими активістами, суддя вважає тиском на неї у зв’язку із розглядом зазначеної вище справи. До організації цього тиску, на її думку, причетні політики, зокрема народні депутати України Фурсін І.Г. та Москаленко Я.М., які, з-поміж іншого, звернулися до правоохоронних органів Київської області із заявою про винесення суддею Сіваковою В.В. завідомо неправосудного рішення у справі.

«Проаналізувавши повідомлення судді Сівакової В.В., вважаю, що у вказаних суддею телевізійних сюжетах та листівках (примірник однієї з яких додано до повідомлення) міститься гостра критика судді, у тому числі образливі висловлювання, що, безумовно, підриває її авторитет», – зазначив Вадим Беляневич.

Доповідач зазначив, що у разі, якщо суддя недобросовісно виконує свої професійні обов’язки, його може бути притягнуто до дисциплінарної відповідальності у порядку, встановленому законом. Вчинення суддею кримінально караних діянь під час здійснення правосуддя передбачає настання кримінальної відповідальності.

«Водночас безпідставні образи та звинувачення судді у вчиненні злочинів у зв’язку із розглядом конкретної судової справи можуть бути розцінені як спроба впливу на суд з метою змусити суддю до вчинення або невчинення певних процесуальних дій чи ухвалення бажаного для ініціаторів зазначених дій судового рішення», – підсумував Вадим Беляневич.

На запит члена Вищої ради правосуддя прокуратура міста Києва поінформувала, що 12 липня 2017 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено кримінальне провадження за фактом втручання в діяльність судді господарського суду міста Києва Сівакової В.В. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 (втручання в діяльність судових органів) Кримінального кодексу України.

Водночас Генеральна прокуратура України повідомила, що прокуратурою міста Києва розслідувалось кримінальне провадження від 4 травня 2018 року за частиною першою статті 375 (постановлення суддею (суддями) завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови) КК України за фактом можливого вчинення кримінального правопорушення суддею господарського суду міста Києва Сіваковою В.В., розпочате за заявою народного депутата України Москаленка Я.М. За результатами розслідування кримінальне провадження закрито на підставі пункту 2 частини першої статті 284 (закриття кримінального провадження та провадження щодо юридичної особи) Кримінального процесуального кодексу України.

Також доповідач поінформував, що в автоматизованій системі документообігу Вищої ради правосуддя «Діловодство-3» станом на 28 грудня 2018 року не зареєстровано дисциплінарних скарг на дії судді господарського суду міста Києва Сівакової В.В. під час розгляду зазначеної вище справи.

Розглянувши повідомлення судді господарського суду міста Києва Сівакової В.В. про втручання у її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя, Вища рада правосуддя ухвалила звернутися до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 12 липня 2017 року за фактом втручання в діяльність судді господарського суду міста Києва Сівакової Вікторії Вікторівни за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України.

 Прес-центр судової влади України