Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Верховного Суду обговорили з латвійськими колегами проблеми конфлікту юрисдикцій та застосування касаційних фільтрів

03 грудня 2018, 17:43

У Верховному Суді відбулася фахова дискусія суддів ВС з експертами Проекту Twinning «Посилення інституційної спроможності Верховного Суду у сфері захисту прав людини на національному рівні», суддями Верховного Суду Латвійської Республіки Алдісом Лавінчем, Веронікою Крумінею та Анітою Ковалевською. Модерувала захід, який відбувся  29 листопада 2018 року у Кловському Палаці, постійний  радник  проекту  Twinning,  суддя Верховного  Суду  Республіки  Латвія Яутріте  Бріеде.

Від Верховного Суду у зустрічі взяли участь судді Касаційного адміністративного суду Тетяна Анцупова, Людмила Бившева, Микола Гімон, Михайло Гриців, Володимир Кравчук, Ігор Олендер, Тетяна Шипуліна, Касаційного господарського суду Олександр Баранець, Володимир Білоус, Володимир Погребняк, Касаційного цивільного суду Валентина Курило, Ірина Фаловська, начальник відділу міжнародно-правової взаємодії Ліна Губар.

Експерти Проекту Twinning розповіли про досвід судів країн Європи щодо вирішення проблем конфлікту юрисдикцій та застосування касаційних фільтрів, а також запропонували українським колегам для розв’язання низку справ, які були вирішені судами у Латвії.

Вони повідомили, що підсудність деяких спорів у Латвії визначена законами. Але якщо постає питання щодо підсудності спору чи справа визнається особливо складною, суд або суддя звертається із заявою про вирішення питання предметної юрисдикції до Голови Верховного Суду. Він скликає засідання керівників департаментів Верховного Суду, де й вирішується подане суддею або судом питання про предметну юрисдикцію справи. Така процедура закріплена у Законі Латвії «Про судову владу».

Експерти зазначили, що з 2009 по 2018 роки було 17 випадків, коли ухвалювалися рішення засідань керівників департаментів Верховного Суду щодо предметної юрисдикції.

Судді Верховного  Суду  Республіки  Латвія вважають, що вирішувати питання про предметну підсудність спору потрібно на рівні судів першої інстанції. Адже коли справа доходить до найвищої інстанції і рішення суду скасовується через помилково визначену юрисдикцію спору – це затягує вирішення спору, від чого страждають сторони конфлікту.

Також судді Верховного Суду Латвійської Республіки розповіли про фільтри, які застосовуються при вирішенні конфліктів. Наприклад, у Латвії до «малозначних» належать справи, у яких сума позову не перевищує 2500 євро. За такими справами суд виготовляє скорочене рішення. Але за клопотанням сторін може бути виготовлено мотивоване рішення протягом 10 днів. Такі справи можна оскаржити лише в апеляційному порядку. Здебільшого до такої категорії належать позови щодо аліментів.

Крім зазначених тем, експерти Проекту Twinning висловили свою позицію стосовно наявності масових спорів, наприклад, у сфері соціальної політики. На їхню думку, коли суди чітко висловили свою позицію у конкретній категорії справ, вони мають звертатися до органів виконавчої влади з повідомленням щодо необхідності змінювати підходи до роботи, узявши до уваги висновки суду.

За повідомленням прес-служби суду