Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді КАС ВС провели практикум щодо правових позицій у податкових спорах  

27 листопада 2018, 12:04

Судді Верховного Суду в Касаційному адміністративному суді провели практикум «Правові позиції та Висновки Верховного Суду в адміністративних справах щодо податкових та митних спорів», організований юридичним журналом «Право України» і Національною асоціацією адвокатів України.

Слухачами на заході, що відбувся 24 листопада 2018 року, стали адвокати, юристи з різних міст України.

Вітаючи учасників практикуму, голова Касаційного адміністративного суду Верховного Суду Михайло Смокович сказав, що із 73 тис. справ, які надійшли до Касаційного адміністративного суду з 15 грудня 2017 року, завершено розгляд близько 35 тис. справ. Найбільше навантаження доводиться на палату для розгляду справ щодо податків, зборів та інших обов’язкових платежів – приблизно 30 тис. (41%), з яких вже розглянуто близько 15 тис.

Михайло Смокович звернув увагу, що крім нових надходжень касаційних скарг до податкової палати передано з Вищого адміністративного суду України залишки справ, які охоплюють майже 10-річний період. Оскільки податкове законодавство надто нестабільне, то суддям доводиться і шукати в законодавстві норми, чинні на той період, коли виникли спірні правовідносини, і знаходити в «правовому павутинні» компроміс для вирішення конфліктів.

Суддя КАС ВС, секретар палати для розгляду справ щодо податків, зборів та інших обов’язкових платежів Раїса Ханова у доповіді про особливості розгляду справ стосовно податків та зборів зазначила, що суд – це найбільш формальна організація у світі, він оцінює докази. Якщо учасники процесу – підприємці реально проводили господарські операції і правильно підготували документи, не виграти справу вони не можуть.

Раїса Ханова розповіла про напрацьовані позиції суду в низці категорій справ. Зокрема, повідомила, на які питання звертають увагу судді КАС при розгляді спорів, де оскаржуються накази про проведення перевірки, призначеної в рамках Кримінально-процесуального кодексу України, висновки податкового повідомлення-рішення, а також у спорах щодо реєстрації податкових накладних, правничої допомоги, діяльності служби аудиту, операцій з цінними паперами та ін..

Крім цього, суддя повідомила, що податкова палата передала на розгляд Великої Палати Верховного Суду дві справи щодо вирішення питання юрисдикції спору з питань оподаткування: між адміністративною і кримінальною юрисдикцією та адміністративною і цивільною.

Відповідаючи на запитання учасників практикуму щодо того, якими є шляхи зменшення надходження касаційних скарг від суб’єкта владних повноважень, Раїса Ханова констатувала, що відповідно до положень Конституції України касаційне оскарження обмежено – допускаються справи у випадках, визначених законом, водночас змінами до процесуальних кодексів передбачені фільтри. Отже, з тих 15 тис. справ, які нині палата розглянула, постановлено нові рішення у 6 тис. справ, у решті скарг – відмовлено у відкритті провадження або повернуто.

В рамках правового практикуму суддя Верховного Суду в Касаційному адміністративному суді Ірина Гончарова і помічник судді Юлія Клименко висвітлили тему про особливості розгляду Касаційним адміністративним судом справ щодо митних спорів.

За повідомленням прес-служби суду