Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Делегація Верховного Суду відвідала з навчальним візитом Латвійську Республіку

02 жовтня 2018, 11:43

24 по 28 вересня 2018 року делегація Верховного Суду, до якої увійшли суддя Великої Палати ВС Олена Кібенко, заступник керівника апарату – керівник секретаріату КГС у складі ВС Наталія Пляс, керівник департаменту аналітичної та правової роботи ВС Расім Бабанли, начальник відділу інформатизації та захисту інформації секретаріату КГС у складі ВС Андрій Какаулін та представник відділу міжнародно-правової взаємодії ВС Анастасія Лавринчук, відвідала з навчальним візитом Латвійську Республіку.

Під час зустрічі з представниками Судової адміністрації Латвійської Республіки гостей з України поінформували про функціонування е-послуг та веб-сторінок судів. Приділили увагу також питанням стосовно обліку відпрацьованого часу та оцінювання ефективності роботи персоналу суду. Заступник начальника відділу управління проектами та міжнародного співробітництва Яніс Дрейманіс на власному прикладі продемонстрував оцінку продуктивності роботи, яку вираховує комп’ютерна програма. Заступник начальника відділу забезпечення судової інформаційної системи Мадарс Плепіс розповіла про переваги та вигоди єдиної судової інформаційної системи.

Українська делегація відвідала також Верховний Суд Латвії, де обговорили з начальником відділу судової практики та аналізу Анітою Зікмане використання ІТ-рішень для забезпечення роботи суду, в тому числі впровадження електронних послуг. Такі нововведення роблять суд ефективнішим та доступнішим для громадян.
Про особливості проведення судової реформи в Латвії повідомив представників Верховного Суду юрист департаменту судової політики Міністерства юстиції Латвійської Республіки Яніс Аболс.

На данном изображении может находиться: 9 человек, люди улыбаются, люди стоят и в помещении

Голова Ризького окружного суду в м. Юрмалі Інесе Сіліневич окреслила головні зміни, які відбулися у судовій системі після реформи з укрупнення судів. Серед основних позитивних моментів слід згадати суттєве зменшення (майже вдвічі) навантаження на суддів. Крім того, судова адміністрація постійно працює над пришвидшенням розгляду справ і вирівнюванням навантаження між суддями різних судів та округів.

В Обласному суді Риги, який є найбільшим апеляційним судом Латвії, делегація ВС дізналася про декілька цікавих практик, які активно використовуються суддями. Голова суду Дзинтра Валта розповіла, що судді через свій електронний кабінет мають доступ до всіх державних реєстрів. Крім того, призначаючи засідання, судді повинні враховувати робочий графік адвокатів та прокурорів, який можна переглянути онлайн у календарі засідань кожного з них. Цікаво також, що законодавством Латвії не встановлені строки розгляду справ – натомість їх щорічно визначають на зборах суддів.

Верховний Суд є партнером проекту «Розвиток співпраці українських та латвійських судових органів з питань новітніх технологій судового управління», метою якого є розвиток належного управління судами та правозастосовними органами шляхом модернізації та розвитку найсучасніших новітніх технологічних можливостей. Це сприятиме доступності громадськості до системи правосуддя, забезпечуючи більш швидкий, зручний та ефективний процес здійснення судочинства.

За повідомленням прес-служби ВС