Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Оболонському районному суді м. Києва триває оцифровування матеріалів нерозглянутих кримінальних проваджень

27 вересня 2018, 10:13

Судові установи країни готуються до впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної (ЄСІТС) системи.

Нагадаємо, що модуль ЄСІТС «Електронний суд» відповідно до наказу Державної судової адміністрації України від 31.05.2018 № 269 впроваджено в окремих пілотних судах країни, зокрема і в Оболонському районному суді м. Києва.

Як готується цей суд до впровадження ЄСІТС, Прес-центр судової влади України поцікавився у керівника апарату суду Марини Шаровар.

«Запровадження вказаної підсистеми надасть можливість ведення судової справи в електронній формі, її дистанційне направлення до судів апеляційної та касаційної інстанцій, а також можливість дистанційного ознайомлення  учасниками судового процесу та іншим особам, у передбачених законом випадках, з матеріалами судової справи, їх рухом, отримання документів в електронному вигляді, тощо», – розповідає Марина Шаровар.

Разом з тим, функціонал підсистеми «Електронний суд» не зможе запрацювати без переведення судових справ в електронний вигляд.

Враховуючи, що до певного часу в Оболонському районному суді м. Києва, як і в майже усіх судах України, документообіг відбувається в паперовому вигляді, постало логічне питання переведення судових справ з паперового вигляду в електронний шляхом їх сканування.

За сприяння Державного підприємства «Інформаційні судові системи» з червня 2018 року в Оболонському районному суді м. Києва розпочався процес сканування судових справ.

Першою проблемою, яка постала перед проведенням сканування, виявилось брак сканерів та відсутність належної кількості осіб, які б змогли швидко та якісно відсканувати справу, долучити її електронну копію до електронної обліково-статистичної картки.

«Задля пришвидшення процесу, до сканування за сприяння ДП ІСС були задіяні  найновіші сканери, залучені секретарі судових засідань та помічники суддів, судді яких перебували у відпустках, – говорить М.Шаровар. – Загальна кількість томів судових справ, які підлягали скануванню на самому початку, складала  близько 4500 томів».

Сканування судових справ у суді розпочалось зі справ цивільної та адміністративної юрисдикції, до сканування долучились також працівники  Відділу організаційного забезпечення розгляду цивільних та адміністративних справ, якими і до теперішнього часу здійснюється сканування позовних заяв (заяв) у цивільних та адміністративних справах, які щоденно надходять до суду.

При цьому, одночасно зі справами, які перебували в провадженні суддів, розповідає керівник апарату суду, відбувається сканування позовних заяв, обвинувальних актів, клопотань в порядку кримінального судочинства та справ про адміністративні правопорушення, які щоденно надходять до суду.

Одночасно зі скануванням судових справ Відділом документального обігу, контролю та забезпечення розгляду звернень громадян (канцелярія) відбувається також сканування заяв, клопотань, тощо, які подаються  відвідувачами до суду та безпосередньо стосуються розгляду справ усіх категорій. До теперішнього часу в суді триває процес сканування нерозглянутих кримінальних проваджень.

ДОВІДКОВО. Відповідно до пункту 8 параграфа 2 «Прикінцеві положення» розділу 4 Закону України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» від 3 жовтня 2017 року № 2147-VIII, статті 15 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у країні запроваджується Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система, затвердження положення про яку відноситься до повноважень Вищої ради правосуддя.

Наказом Голови Державної судової адміністрації України від 2 березня 2018 року № 99 (із змінами та доповненнями) «Про забезпечення створення і функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційна системи» адміністратором ЄСІТС, власником якої є держава в особі Державної судової адміністрації України, визначено Державне підприємство «Інформаційні судові системи». Підприємством підготовлено проект Концепції побудови ЄСІТС, який затверджений наказом ДСА України від 13.04.2018 № 186.

Згідно з пунктом 13 частини першої статті 3 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» Вища Рада правосуддя, з-поміж іншого, затверджує Положення про ЄСІТС за поданням Державної судової адміністрації України та після консультацій з Радою суддів України.

10 травня 2018 року Вища рада правосуддя ухвалила рішення № 1370-1/0/15-18 про утворення Постійної комісії Вищої ради правосуддя з питань Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

2 липня 2018 року у Вищій раді правосуддя відбулося перше засідання Постійної комісії, у якому на запрошення Ради взяли участь представники Верховного Суду, Державної судової адміністрації України, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Ради суддів України, Міністерства юстиції України, Генеральної прокуратури України, Національної поліції України, Національної асоціації адвокатів України, Державного агентства з питань електронного урядування України, державного підприємства «Інформаційні судові системи».

З огляду на важливість питання створення Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, її належного функціонування та забезпечення взаємодії судів, органів системи правосуддя з іншими державними органами, установами, а також з учасниками судового процесу у складі Постійної комісії створено робочі групи з розробки відповідних модулів за такими напрямками діяльності: суддівсько-слідчий, співпраця судової системи з іншими державними органами, менеджмент процесів у судовій владі, кабінет судді, документообіг.

Наразі триває процес збору та узагальнення пропозицій від представників зазначених робочих груп до проекту технічного завдання Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи в частині функціональних вимог, розробленого Державною судової адміністрацією України.

 

Прес-центр судової влади України