Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП підтримала рішення Дисциплінарної палати про притягнення до дисциплінарної відповідальності судді Дарницького районного суду міста Києва Лужецької О.Р.

20 вересня 2018, 10:41

26 січня 2018 року Перша Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя рішенням № 183/1дп/15-18 притягнула до дисциплінарної відповідальності суддю апеляційного суду Київської області Коцюрбу Олександра Петровича та застосувала до нього дисциплінарне стягнення у виді подання про тимчасове відсторонення від здійснення правосуддя на два місяці з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу судді та направленням його до Національної школи суддів України для проходження курсу підвищення кваліфікації та подальшим кваліфікаційним оцінюванням для підтвердження здатності судді здійснювати правосуддя у відповідному суді. Зазначене рішення було підтримане рішенням Вищої ради правосуддя від 26 квітня 2018 року № 1275/0/15-18.

Водночас під час розгляду дисциплінарної справи стосовно судді Коцюрби О.П. Дисциплінарною палатою Вищої ради правосуддя встановлено, що постановою Дарницького районного суду міста Києва від 7 вересня 2016 року провадження у справі стосовно притягнення Коцюрби О.П. до адміністративної відповідальності за частиною першою статті 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення (керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакціїзакрито на підставі пункту 7 частини першої статті 247 цього Кодексу у зв’язку із закінченням строку накладення адміністративного стягнення.

Як вбачається з матеріалів справи, 7 червня 2016 року суддею-доповідачем визначено Лужецьку О.Р. (на фото праворуч).

Розгляд зазначеної справи, призначений на 30 червня 2016 року, не відбувся. Із наявного у матеріалах справи клопотання про відкладення розгляду справи вбачається, що Коцюрба О.П. та його захисник не мали можливості ознайомитись із матеріалами справи та підготуватися до її розгляду, оскільки про день та час слухання справи їм стало відомо лише 30 червня 2016 року.

Постанову у справі суддею Лужецькою О.Р. винесено лише 7 вересня 2016 року, тобто після спливу строку накладення адміністративного стягнення.

У результаті дій судді Лужецької О.Р. особа, яка притягалась до відповідальності за порушення, передбачене частиною першою статті 130 КУпАП, уникнула відповідальності за скоєння вказаного правопорушення.

Отже, суддя Лужецька О.Р. при розгляді справи про адміністративне правопорушення перенесла розгляд справи на дату поза межами строку накладення адміністративного стягнення, внаслідок чого правопорушник уникнув відповідальності за скоєне правопорушення.

Оскільки такі дії судді Лужецької О.Р. можуть свідчити про вчинення дисциплінарного проступку, передбаченого пунктом 2 частини першої статті 106 Закону України від 2 червня 2016 року № 1402-VIII «Про судоустрій і статус суддів», Перша Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя ухвалила відкрити за власною ініціативою дисциплінарну справу стосовно судді Дарницького районного суду міста Києва Лужецької Олени Романівни.

Рішенням Першої Дисциплінарної палати від 20 квітня 2018 року № 1202/1дп/15-18 суддю Дарницького районного суду міста Києва Лужецьку О.Р. притягнуто до дисциплінарної відповідальності та застосовано до неї дисциплінарне стягнення у виді попередження.

Підставою притягнення судді Лужецької О.Р. до дисциплінарної відповідальності стали встановлені Першою Дисциплінарною палатою обставини, які свідчать про безпідставне затягування та невжиття суддею Лужецькою О.Р. заходів, необхідних для розгляду справи № 753/10746/16-п, що призвело до її розгляду з порушенням строків, встановлених статтею 277 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а також до незворотних негативних наслідків, оскільки правопорушник уникнув відповідальності за скоєне адміністративне правопорушення.

13 вересня 2018 року Вища рада правосуддя розглянула скаргу адвоката Андрія Подосінова в інтересах судді Дарницького районного суду міста Києва Олени Лужецької на рішення Першої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 20 квітня 2018 року № 1202/1дп/15-18 про притягнення її до дисциплінарної відповідальності та ухвалила залишити без зазначене рішення Першої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя.

 Прес-центр судової влади України