Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У порядку спрощеного позовного провадження не можуть розглядатися справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин

17 вересня 2018, 16:34

Спір у справі № 925/1476/17 стосується питання визнання недійсними рішень загальних зборів відповідача, тобто виник з корпоративних відносин.

Рішенням господарського суду у задоволенні позову відмовлено повністю. При цьому суд першої інстанції зазначив, що у судовому засіданні вирішив питання про перехід до розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження у зв’язку з набранням чинності новою редакцією ГПК України. Учасники не заперечили проти такого переходу та поклалися на розсуд суду.

Постановою апеляційного господарського суду рішення залишено без змін. По суті заявлених позовних вимог суд апеляційної інстанції погодився з висновками місцевого господарського суду. Водночас апеляційний господарський суд вказав на те, що оскільки спір у справі пов’язаний із реалізацією позивачем своїх корпоративних прав, то суд першої інстанції помилково розглянув справу в порядку спрощеного позовного провадження.

Касаційний господарський суд погодився з висновком апеляційного господарського суду про помилковість переходу суду першої інстанції до розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження.

Проте колегія суддів акцентувала увагу на тому, що порушення норм процесуального права є обов’язковою підставою для скасування судового рішення суду першої інстанції та ухвалення нового судового рішення, якщо суд розглянув у порядку спрощеного позовного провадження справу, яка підлягала розгляду за правилами загального позовного провадження.

Зазначені положення є імперативними для суду апеляційної інстанції. Відтак необґрунтованим та помилковим є висновок апеляційного господарського суду про залишення рішення місцевого господарського суду без змін. Твердження суду про те, що формальне скасування рішення призведе до затягування розгляду справи, не ґрунтується на нормах права та не може бути підставою для ухвалення постанови всупереч визначеним законом повноваженням.

З текстом постанови КГС ВС у справі № 925/1476/17 можна ознайомитися за посиланням http://reyestr.court.gov.ua/Review/76326068.

 

За повідомленням прес-служби суду