Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд Херсонської області радо зустрів студентів-правників

17 вересня 2018, 10:01

Маючи за мету розширити кругозори майбутніх правників щодо функціонування судових установ та зацікавити у професійній діяльності в судовій системі, напередодні Міжнародного дня демократії, 14 вересня  2018 року, Апеляційний суд Херсонської області радо вітав у гостях студентів 3 курсу правознавчого відділення Херсонського кооперативного економіко-правового коледжу.

Перш за все, захід був спрямований на поглиблення знань студентів зі спеціалізованих дисциплін, зокрема, організації судової системи та місця суду апеляційної інстанції  в національній системі судоустрою, з’ясування його повноважень, ознайомлення із роботою суду щодо прийому та обробки документів тощо.

Безумовно, можливість побачити зсередини роботу суддів та працівників апарату суду, побувати під час слухання справ колегією сприяє визначенню студентами-правниками бажаної сфери професійної діяльності, формуванню та розвитку прагнень молоді до активної участі у сприйнятті та зміцненні в Україні цінностей правової та демократичної держави шляхом самовдосконалення та досягнення позитивних здобутків у майбутній професійній діяльності.

Гостей зустрів керівник апарату суду Дмитро Костенніков, який привітав студентів та розповів про функціональні завдання відділів, які розташовані на першому поверсі будівлі суду, функції інформаційного центру суду, в якому можна не тільки дізнатися про стан розгляду справ, дату та час призначеного судового засідання, результати розгляду апеляційної скарги, а й отримати копії судових рішень та іншу інформацію.

Далі студенти були запрошені до зали судового засідання, обладнаної сучасною технікою, де мали можливість спостерігати за судовим розглядом справи про адміністративні правопорушення, дізнатися про особливості роботи секретаря судового засідання тощо.

                   

Під час екскурсії будівлею суду Дмитро Костенніков роз’яснив сутність запровадженої в рамках останніх законодавчих процесуальних змін Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, яка в найближчому майбутньому почне функціонувати, принципи роботи відеоконференцзв’язку під час розгляду справи, про можливість відправки учасникам процесу процесуальних документів в електронному вигляді в рамках проекту «Електронний суд» та судових повісток у вигляді SMS-повідомлень.

Оглядаючи зали судових засідань для розгляду кримінальних справ, майбутні правники із задоволенням побували в ролі судді, інших учасників процесу та зробили фото на згадку. Також гостей вразили своєю атмосферою караульні приміщення, де в очікуванні судових засідань перебувають особи, які тримаються під вартою.

Після екскурсії будівлею студентів запросили до актової зали, де на них чекало спілкування із суддею Апеляційного суду Херсонської області, секретарем судової палати з розгляду цивільних справ Ларисою Приходько.

Лариса Антонівна розповіла про побудову судової системи, останні зміни в рамках реформування судоустрою в Україні, місце суду апеляційної інстанції в судовій системі та його повноваження, спеціалізацію суддів, сформовані судові палати з розгляду кримінальних та цивільних справ. Майбутні правники активно цікавилися навантаженням на суддів, особливостями щоденної праці судді, порядком підготовки до розгляду справи, порядок і форми надання апеляційним судом методичної допомоги судам першої інстанції нашої області. Також студенти охоче запитували  про вимоги до кандидатів на посаду судді  та процедуру отримання звання судді, особливості професійного розвитку та вдосконалення знань та навичок.

Потім разом із прес-секретарем Легкою Іриною студенти обговорили основні положення Закону України  «Про судоустрій та статус суддів», розкрили сутність принципів побудови судової системи, зміст основних категорій судочинства («гласність», «докази», «підсудність» тощо) та закріпили знання, вирішивши тематичний кросворд. 

На завершення заходу суддя апеляційного суду Лариса Приходько побажала майбутнім правникам успіхів у навчанні та висловила сподівання, що проведений захід буде корисним для визначення студентами бажаної сфери професійної діяльності.

 

За повідомленням прес-служби суду