Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Постанова ВС про правильне визначення характеру відносин при виконавчому провадженні

12 вересня 2018, 09:52

У справі № 910/23713/17 подано позов про визнання недійсним договору на проведення оцінки майна, арештованого у виконавчому провадженні, сторонами якого є відповідачі, і мотивовано укладенням цього договору з порушенням частин 1, 2, 4 ст. 203 Цивільного кодексу України, ст. 57 Закону України "Про виконавче провадження" та статей 10, 11 Закону України "Про оцінку майна, майнових прав та оціночну професійну діяльність в Україні", оскільки оспорюваний правочин було вчинено без згоди власника майна та спрямовано на заниження вартості арештованого майна, що порушує майнові права та інтереси позивача.           

Господарський суд міста Києва рішенням від 19 березня 2018 року, залишеним без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 23 травня 2018 року, у позові відмовив. Судові рішення мотивовані відсутністю між відповідачами майново-господарських відносин та виникненням спірних правовідносин на підставі постанови державного виконавця, винесеної у межах виконавчого провадження.

Переглядаючи у касаційному порядку оскаржувані судові, рішення колегія суддів Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду (Селіваненко В.П. – головуючий (доповідач), Пільков К.М., Суховий В.Г.) зазначила, що відносини між учасниками справи регулюються нормами Закону України "Про виконавче провадження" та інших нормативно-правових актів з питань примусового виконання судових рішень.

Водночас відповідні відносини не є цивільно-правовими, оскільки пов’язані виключно зі здійсненням виконавчого провадження, і відтак вони не є предметом регулювання ЦК України, а акти, винесені державним виконавцем, і його дії у процесі виконавчого провадження не підпадають під ознаки правочину в розумінні названого Кодексу, зокрема його статті 202. Тому такі акти і дії в принципі не можуть бути оскаржені за правилами і на підставах, визначених цивільним законодавством. Водночас учасник виконавчого провадження, який вважає, що рішенням, дією або бездіяльністю державного виконавця, іншої посадової особи органу державної виконавчої служби під час виконання судового рішення порушено його права, не позбавлений права оскаржити такі рішення, дії чи бездіяльність у порядку, встановленому Законом України "Про виконавче провадження" та/або розділом VI Господарського процесуального кодексу України.

За повідомленням прес-служби суду