Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддю апеляційного суду Черкаської області Пономаренка В.В. тимчасово відсторонено від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності

11 вересня 2018, 14:17

До Вищої ради правосуддя 5 вересня 2018 року надійшло клопотання заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Н.І. від 30 серпня 2018 року про тимчасове відсторонення судді апеляційного суду Черкаської області Пономаренка В.В. від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 369-2 Кримінального кодексу України (зловживання впливом).

Суддя Пономаренко В.В. підозрюється в одержанні неправомірної вигоди для себе за вплив на прийняття рішень особою, уповноваженою на виконання функцій держави, поєднаному з вимаганням такої вигоди.

Зокрема, згідно із клопотанням суддя Пономаренко В.В. підозрюється в одержанні відповідно до висунутої ним раніше вимоги від громадянина Г. неправомірної вигоди в розмірі 30 000 гривень за вплив на суддів Соснівського районного суду міста Черкас, які мали розглядати справи про адміністративні правопорушення, передбачені статтею 130 Кодексу про адміністративні правопорушення (керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції), стосовно зазначеного громадянина.

Як зазначено у клопотанні, суддю Пономаренка В.В. затримано 27 серпня 2018 року відразу після вчинення тяжкого злочину, передбаченого частиною третьою статті 369-2 КК України. 29 серпня 2018 року Генеральним прокурором Луценком Ю.В. складено повідомлення про підозру судді Пономаренку В.В. у вчиненні кримінального правопорушення, яке того самого дня йому вручено.

Вища рада правосуддя, заслухавши доповідача – члена Вищої ради правосуддя Андрія Овсієнка, представника Генеральної прокуратури України – прокурора четвертого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Генеральної прокуратури України Ігоря Семака (на фото), ухвалила клопотання заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Назара Івановича задовольнити частково, тимчасово, до 29 жовтня 2018 року, відсторонити суддю апеляційного суду Черкаської області Пономаренка Володимира Володимировича від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

 

Прес-центр судової влади України