Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя ВП ВС Олександра Яновська взяла участь у роботі круглого столу щодо скасування підозри  

11 вересня 2018, 10:35

7 вересня 2018 року суддя Великої Палати Верховного Суду Олександра Яновська взяла участь у роботі круглого столу «Скасування підозри в порядку ст. 303 КПК України та/чи визнання особи такою, що не набула статусу підозрюваного».

Учасники заходу обговорили особливості застосування пунктів 1 та 10 ч. 1 ст. 303 Кримінального процесуального кодексу України.

На переконання Олександри Яновської, п. 1 варто використовувати на першому етапі для оскарження лише процесуальних порушень, допущених під час повідомлення особі про підозру, тоді як п. 10 — у випадку, коли сторона захисту оперує більшою кількістю доказів та може оскаржити обґрунтованість повідомленої підозри. Крім того, вона нагадала, що вимоги для оскарження відповідно до пунктів 1 та 10 суттєво різняться між собою. «Рівень обґрунтованості підозри на початку досудового провадження та через місяць або два не може бути однаковим. З часом вимоги щодо обґрунтованості пред’явленої підозри зростають і з`являються підстави для її оскарження»,  — зазначила суддя ВС.

Схожої думки дотримуються й судді  Європейського суду з прав людини, про що свідчить практика ЄСПЛ.

Під час круглого столу учасники також розглянули особливості застосування пунктів 1 та 10 ч. 1 ст. 303 КПК України у національній судовій практиці.

У заході, організованому Асоціацією правників України, взяли участь судді, детективи Національного антикорупційного бюро України та адвокати.

За повідомленням прес-служби суду