Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП тимчасово відсторонила суддю Старобільського районного суду Луганської області Озерова В.О.

30 серпня 2018, 19:33

До Вищої ради правосуддя 27 серпня 2018 року надійшло клопотання заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Н.І. про тимчасове відсторонення судді Старобільського районного суду Луганської області Озерова В.О. від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 368 Кримінального кодексу України. До клопотання долучено копії матеріалів, якими обґрунтовано його доводи.

У клопотанні зазначено, що детективами Національного антикорупційного бюро України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні від 9 серпня 2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 368 Кримінального кодексу України. 20 серпня 2018 року Генеральним прокурором Луценком Ю.В. складено повідомлення про підозру судді Озерову В.О. у вчиненні кримінального правопорушення та того самого дня йому вручено.

Суддя Озеров В.О. підозрюється у проханні надати та одержанні службовою особою, яка займає відповідальне становище, неправомірної вигоди для себе за вчинення такою службовою особою в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, та в інтересах третьої особи дії з використанням наданої їй влади та службового становища.

Мотивуючи необхідність тимчасового відсторонення судді Озерова В.О. від здійснення правосуддя, заступник Генерального прокурора – керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницький Н.І. зазначив у клопотанні, що під час досудового розслідування встановлено обставини, які вказують на те, що подальше перебування Озерова В.О. на посаді судді Старобільського районного суду Луганської області може призвести до настання негативних наслідків. Зокрема, він може вживати заходів до знищення чи спотворення речей і документів, які можуть бути доказами вчинення кримінального правопорушення, що розслідується у провадженні; матиме доступ до справ, що перебувають на розгляді, відеозаписів з камер спостереження, розташованих у приміщенні суду; продовжуючи здійснювати правосуддя, матиме можливість впливати на свідка у кримінальному провадженні, помічників та секретарів Старобільського районного суду Луганської області, які разом з ним працюють та перебувають у нього в підпорядкуванні, а також інших свідків у кримінальному провадженні із числа працівників суду,більшість з яких на цей час не допитано.

Розгляд зазначеного питання відбувся за участю представника Генеральної прокуратури України – прокурора другого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Генеральної прокуратури України Юрія Олефіра та представника судді – адвоката Олександра Постернака (на фото).

Зокрема, представник судді просив відмовити у задоволенні клопотання, посилаючись на те, що докази, на яких базується звинувачення, були отримані в результаті незаконного проведення обшуку на підставі незаконної ухвали слідчого судді, якого введено в оману стосовно того, що злочин ще не був вчинений. А також звернув увагу на те, що судді навіть в належний спосіб не повідомлено про підозру.

На підтвердження своєї позиції представник судді послався на узагальнення судової практики щодо розгляду слідчим суддею клопотань про застосування заходів забезпечення кримінального провадження Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 7 лютого 2014 року, в якому було зазначено, що неприпустимою є практика слідчих суддів, які надають дозвіл на проведення обшуку щодо злочину, який ще не відбувся.

Адвокат вважає, що стосовно судді було вчинено провокацію і орган досудового розслідування має дати цьому належну оцінку. Крім того, зазначив, що на території Луганської області трапляються непоодинокі випадки «втручання у правосуддя» через провокативні дії певних осіб з метою демонстрації правоохоронними органами боротьби з корупцією. 

Вища рада правосуддя, заслухавши доповідача – члена Вищої ради правосуддя Вадима Беляневича, представника Генеральної прокуратури та представника судді, ухвалила клопотання заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Назара Івановича задовольнити частково, тимчасово, до 20 жовтня 2018 року, відсторонити суддю Старобільського районного суду Луганської області Озерова Віталія Олександровича від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням його до кримінальної відповідальності.

Прес-центр судової влади України