Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП повернула без розгляду клопотання про відсторонення судді Барського районного суду Вінницької області Хитрука В.М.

30 серпня 2018, 18:52

До Вищої ради правосуддя 27 серпня 2018 року надійшло клопотання заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Н.І. про тимчасове відсторонення судді Барського районного суду Вінницької області Хитрука Володимира Миколайовича від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням його до кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 368 Кримінального кодексу України (далі – КК України), строком на два місяці. До клопотання долучено копії матеріалів, якими обґрунтовано його доводи. 

У клопотанні зазначено, що детективами Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесено до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань 5 липня 2017 року. У межах зазначеного провадження 4 серпня 2018 року Генеральним прокурором Луценком Ю.В. складено повідомлення про підозру Хитруку В.М. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 368 КК України, яке 6 серпня 2018 року оголошено та вручено підозрюваному.

Дії судді Барського районного суду Вінницької області Хитрука В.М. кваліфіковані за частиною третьою статті 368 КК України – одержання службовою особою, яка займає відповідальне становище, неправомірної вигоди для себе та третьої особи за вчинення в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, дій з використанням наданого особі службового становища, за попередньою змовою групою осіб.

Під час досудового розслідування встановлено обставини, які вказують на те, що подальше перебування Хитрука В.М. на посаді судді Барського районного суду Вінницької області може призвести до настання негативних наслідків, оскільки він зможе вживати заходів щодо знищення чи спотворення речей і документів, які можуть бути доказами вчинення кримінального правопорушення, а також, продовжуючи здійснювати правосуддя, матиме можливість впливати на інших учасників кримінального провадження.

Водночас під час розгляду зазначеного клопотання Вищою радою правосуддя встановлено, що копії клопотання про відсторонення від здійснення правосуддя та матеріалів, якими його обґрунтовано, вручено судді Хитруку В.М. не уповноваженим прокурором, а детективом Національного антикорупційного бюро України, що не відповідає вимогам частини четвертої статті 63 Закону України «Про Вищу раду правосуддя».

Частиною третьою статті 63 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» передбачено, що клопотання про тимчасове відсторонення судді від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності, подане без дотримання визначених законом вимог, повертається Вищою радою правосуддя Генеральному прокурору або його заступнику.

Вища рада правосуддя, заслухавши доповідача – члена Вищої ради правосуддя Володимира Комкова, представника Генеральної прокуратури – прокурора п’ятого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Генеральної прокуратури України Юрія Лучківа, суддю Володимира Хитрука та його представника – адвоката Дмитра Савченка, клопотання про відсторонення судді Барського районного суду Вінницької області Хитрука Володимира Миколайовича від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням його до кримінальної відповідальності повернути без розгляду заступнику Генерального прокурора – керівнику Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницькому Назару Івановичу.

Прес-центр судової влади України