Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Вищій раді правосуддя проведено особистий прийом громадян

27 серпня 2018, 15:23

23 серпня 2018 року у Вищій раді правосуддя заступник керівника секретаріату Зуб Дмитро Степанович здійснив особистий прийом громадян.

Громадяни стверджували про недотримання, на їхню думку, вимог законодавства України судами різних інстанцій під час здійснення правосуддя та ухвалення судових рішень, якими порушено їхні права та законні інтереси. Заявники скаржилися на порушення процесуальних строків розгляду судових справ, через що не вирішуються заявлені ними позовні вимоги.

Дмитро Зуб поспілкувався з громадянами та, вислухавши порушені ними питання, поінформував про таке.

Статус, повноваження, засади організації та порядок діяльності Вищої ради правосуддя визначаються Конституцією України, законами України «Про Вищу раду правосуддя», «Про судоустрій і статус суддів».

Вища рада правосуддя є незалежним конституційним органом державної влади та суддівського врядування і діє в межах повноважень, визначених статтею 131 Конституції України та статтею 3 Закону України «Про Вищу раду правосуддя».

Вища рада правосуддя не вправі втручатися у розгляд судових справ та надавати правову оцінку судовим рішенням, у тому числі зобов’язувати суди до вчинення певних процесуальних дій. Позапроцесуального перегляду судових рішень чинним законодавством України не передбачено.

Відповідно до частини першої статті 106 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» суддю може бути притягнуто до дисциплінарної відповідальності в порядку дисциплінарного провадження. Згідно із частиною першою статті 107 цього Закону право на звернення зі скаргою щодо дисциплінарного проступку судді (дисциплінарною скаргою) має будь-яка особа. Громадяни здійснюють зазначене право особисто або через адвоката, юридичні особи – через адвоката, органи державної влади та органи місцевого самоврядування – через своїх керівників або представників.

Деякі із заявників подали до Вищої ради правосуддя відповідні дисциплінарні скарги, які підлягають розгляду в межах визначеної законом процедури. Тим громадянам, які скористалися цим правом раніше та цікавилися станом розгляду поданих дисциплінарних скарг, Зуб Д.С. надав відповідну інформацію.

За повідомленням прес-служби ВРП