Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя ОАС міста Києва Аблов Є.В. повідомив ВРП про спроби працівників НАБУ вести з ним «приватні розмови»

06 серпня 2018, 16:00

3 серпня 2018 року до Вищої ради правосуддя надійшло повідомлення судді окружного адміністративного суду міста Києва Аблова Є.В. про втручання у його професійну діяльність як судді при здійсненні правосуддя з боку службових осіб Національного антикорупційного бюро України

 

Зокрема, суддя повідомив, що 26 квітня 2018 року ним відкрито провадження в адміністративній справі за позовом ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса» до державного реєстратора Департаменту з питань реєстрації виконавчого органу Київської міської ради та внесення записів до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

27 квітня 2018 року задоволено заяву про забезпечення позову, яка не оскаржувалась та набрала законної сили.

1 серпня 2018 року судді стало відомо, що НАБУ проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною четвертою статті 368 Кримінального кодексу України.

Як поінформувало НАБУ листом, що надійшов до суду, досліджуються обставини можливого отримання службовими особами суду неправомірної вигоди в особливо великих розмірах за вчинення незаконних дій, спрямованих на повернення арештованого майна ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса», під час досудового розслідування у кримінальному провадженні.

31 липня 2018 року до суду прибув старший детектив НАБУ та через помічника окружного адміністративного суду міста Києва запропонував судді Аблову Є.В. «переговорити з ним».

Як стверджує суддя, він відмовив детективу у приватній бесіді та повідомив, що буде звертатися до ВРП та ГПУ із заявою про тиск на нього як на суддю, запропонувавши звернутися до керівництва з рапортом про ситуацію, що склалася.

1 серпня 2018 року на адресу суду надійшло три повістки про виклик Аблова Є.В. як свідка у кримінальному провадженні на 3, 6 та 7 серпня 2018 року.

Зазначені дії щодо його виклику до НАБУ і допиту як свідка у вказаній справі він вважає тиском на нього та втручанням у його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя під час розгляду ним адміністративної справи.

Крім того, суддя Аблов Є.В. вважає, що з метою тиску на нього незаконно вчинено процесуальні дії щодо реєстрації кримінального провадження за фактом його незаконного збагачення лише на основі доповідної записки на одному аркуші без додатків, яка, на його думку, лише містить слова «видатки судді не відповідають доходам».

Аблов Є.В. вважає, що такі дії були проведені з метою примусити його взяти самовідвід як головуючого в адміністративній справі, а справу передати іншому судді для прийняття незаконного рішення.

Суддя нагадує, що ВРП вже реєструвала його звернення щодо втручання в професійну діяльність та 9 листопада 2017 року ухвалила рішення внести Директору НАБУ подання про виявлення та притягнення до відповідальності осіб, якими щодо судді окружного адміністративного суду міста Києва Аблова Є.В. вчинено дії або допущено бездіяльність, що порушують гарантії незалежності суддів, однак до цього часу НАБУ не вжило заходів щодо прийняття законного рішення у справі.

Крім того, 14 грудня 2017 року службові особи НАБУ умисно та незаконно, на думку Аблова Є.В., зареєстрували кримінальне провадження за статтею 375 Кримінального кодексу України та унеможливили в подальшому розгляд судом питань, передбачених статтями 252−254, 373, 377−379 Кодексу адміністративного судочинства України, у справі за позовом до Державної фіскальної служби України і втрутились в діяльність судових органів з метою перешкоджання виконанню суддею службових обов’язків для винесення неправосудного рішення шляхом створення умов для подальшого самовідводу суддів.

Також Аблов Є.В. додає, що відповідно до вказаного факту ГПУ зареєстровано кримінальне провадження за статтею 376 Кримінального кодексу України щодо втручання в його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя під час розгляду адміністративної справи.

Відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вказане повідомлення внесено до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддею фактів та ухвалено відповідне рішення.

 

Прес-центр судової влади України