Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відмова від проходження огляду на визначення стану алкогольного сп’яніння — підстава для притягнення до адміністративної відповідальності

06 серпня 2018, 15:49

            Саме за ч. 1 ст. 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення доведеться відповідати рівнянину М., який у ніч проти 15 квітня 2018 року керував автомобілем «Mercedes-Benz». Його зупинили патрульні. На їх думку, водій був із ознаками алкогольного сп’яніння. Однак від проходження медичного огляду на визначення стану сп’яніння на місці зупинки транспортного засобу та проведення такого огляду в медичному закладі громадянин М. відмовився.

            Постановою Рівненського міського суду від 4 травня 2018 року М. притягнутий до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 130 КУпАП і на нього накладено адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі 10 200 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами строком на один рік.

            Не погодившись із рішенням місцевого суду, рівнянин оскаржив його до Апеляційного суду Рівненської області. В апеляційній скарзі він переконував суд, що постанову суду першої інстанції необхідно скасувати, провадження у справі закрити у зв’язку з відсутністю в його діях складу адміністративного правопорушення.

            У ході судового розгляду суд заслухав доводи сторін, у тому числі й пояснення поліцейського, який у ту ніч перебував на чергуванні, а також переглянув відео з нагрудних камер правоохоронців з місця події. На відео зафіксовано факт відмови громадянина М. від проходження огляду на місці зупинки та в медичному закладі при двох свідках.

            З огляду на сказане вище, Рівненський міський суд дійшов правильного висновку про наявність у діях громадянина М. складу адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст.130 КУпАП за фактом відмови від проходження огляду на визначення стану сп’яніння.

            Відтак, Апеляційний суд Рівненської області постанову місцевого суду стосовно рівнянина М. залишив без змін, а його апеляційну скаргу — без задоволення.

 

 

За повідомленням прес-служби суду