Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП розглянула повідомлення про втручання в діяльність суддів Ленінського районного суду міста Харкова

30 липня 2018, 16:03

 

26 липня 2018 року Вища рада правосуддя розглянула повідомлення суддів Ленінського районного суду міста Харкова Вікторова В.В., Бондаренка В.В. та Грінчук О.П. про втручання у їхню діяльність як суддів щодо здійснення правосуддя, яке надійшло до ВРП 15 грудня 2017 року.

З аналогічних підстав до ВРП надійшла заява судді Вікторова В.В., у якій він просив уповноважені органи провести перевірку викладених фактів та вжити дієвих заходів з метою усунення незаконного втручання в роботу суддів, захисту судді та його рідних.

Крім того, аналогічні заяви заступника голови Ленінського районного суду міста Харкова Вікторова В.В. від 9 березня 2018 року та голови Ленінського районного суду міста Харкова Бондаренка В.В. від 12 березня 2018 року 22 березня 2018 року були надіслані до ВРП Харківським ТУ Національного антикорупційного бюро України для розгляду в межах компетенції.

Зокрема, у повідомленні зазначено, що у провадженні Ленінського районного суду міста Харкова з 26 травня 2017 року перебувало кримінальне провадження за обвинуваченням Штепи Нелі Ігорівни за частиною третьою статті 110, частиною першою статті 258-3 Кримінального кодексу України.

20 вересня 2017 року ухвалою колегії суддів цього суду обвинуваченій було змінено запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з утриманням в державній установі «Харківська установа виконання покарань (№ 27)» на запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту з визначенням обов’язків, передбачених частиною п’ятою статті 194 Кримінального процесуального кодексу України. У судовому засіданні прокурори, в свою чергу, наполягали на продовженні арешту.

Як зазначають судді, в листопаді 2017 року стало відомо, що стосовно суддів Вікторова В.В., Бондаренка В.В. та Грінчук О.П. порушено кримінальні провадження.

На переконання суддів, відомості про скоєння ними злочину було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань співробітниками прокуратури, які не погоджувалися з прийнятим рішенням щодо зміни обвинуваченій запобіжного заходу.

За результатами перевірки викладених у повідомленні суддів обставин встановлено, що дії співробітників прокуратури Харківської області щодо внесення в ЄРДР відомостей про вчинення суддями Ленінського районного суду міста Харкова кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 368, частиною другою статті 375 КК України, можна розцінити як реакцію прокурорів на постановлення колегією суддів ухвали про зміну запобіжного заходу обвинуваченій у кримінальному провадженні та спробу втручання у здійснення правосуддя і тиск на суддів для здійснення позапроцесуального контролю за розглядом справи та в подальшому отримати бажані результати.

Так, на час надання Генеральною прокуратурою України відповіді на запит ВРП досудове розслідування у кримінальному провадженні стосовно суддів тривало шість місяців. За цей час повідомлення про підозру суддям вручено не було. Про будь-які слідчі дії, проведені за участю суддів у кримінальному провадженні, ВРП також не відомо.

Проведення досудового розслідування прокуратурою Харківської області у кримінальному провадженні за фактом отримання суддями Ленінського районного суду міста Харкова неправомірної вигоди за постановлення завідомо неправосудного судового рішення без пред’явлення підозри стало підставою для заявлення  самовідводу кількома колегіями суддів Ленінського районного суду міста Харкова під час розгляду кримінальної справи за обвинуваченням Штепи Нелі Ігорівни за частиною третьою статті 110, частиною першою статті 258-3 КК України. 

 З огляду на зазначене 26 липня 2018 року Вища рада правосуддя ухвалила звернутися до Генеральної прокуратури України щодо щомісячного  інформування про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні.

Прес-центр судової влади України