Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У ВРП відбувся прийом громадян

30 липня 2018, 16:00

Переглянути фотоальбом

Голова Вищої ради правосуддя Ігор Михайлович Бенедисюк 27 липня 2018 року  провів особистий прийом громадян відповідно до затвердженого графіка.

Громадяни звернулися до Голови Вищої ради правосуддя з метою висвітлення обставин здійснення правосуддя у судах різної територіальності, спеціалізації та інстанційності. З-поміж іншого, заявники (чи їх представники) стверджували про недотримання норм законодавства при розгляді судових справ, які перебувають у провадженні суддів, що ухвалили судові рішення, з якими громадяни як учасники відповідних судових процесів не погоджуються.

Голова Вищої ради правосуддя на порушені заявниками питання надав необхідні роз’яснення з урахуванням норм законодавства України та наголосив, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи повинні утримуватися від заяв та дій, що можуть підірвати незалежність судової влади (частина четверта статті 6 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»), правосуддя в Україні здійснюється виключно судами та відповідно до визначених законом процедур судочинства. Делегування функцій судів, а також привласнення цих функцій іншими органами чи посадовими особами не допускаються. Особи, які привласнили функції суду, несуть відповідальність, установлену законом.

До Вищої ради правосуддя громадяни вправі звернутися в порядку дисциплінарного провадження з дисциплінарною скаргою (відповідної форми) в межах розгляду питання про притягнення судді до дисциплінарної відповідальності.

Порядок притягнення судді до дисциплінарної відповідальності та здійснення дисциплінарного провадження врегульовано нормами законодавства, зокрема законами України «Про судоустрій і статус суддів», «Про Вищу раду правосуддя».

Громадяни також цікавилися станом розгляду поданих до Вищої ради правосуддя дисциплінарних скарг, Голова Вищої ради правосуддя Бенедисюк І.М. надав відповідну інформацію.

Дехто із громадян цікавився обставинами ухвалення Вищою радою правосуддя рішень щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя за повідомленнями конкретних суддів.

Щодо вказаних питань Голова Бенедисюк І.М.  зазначив, що згідно із положеннями Закону України «Про Вищу раду правосуддя» з метою забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя Вища рада правосуддя вживає заходи, визначені статтею 73 цього Закону.

Рішення Вищою радою правосуддя приймаються виключно в межах конституційних повноважень та відповідно до визначених законом процедур.

Окремі громадяни додатково скористались правом на звернення до Вищої ради правосуддя із заявами (запитами), які підлягатимуть розгляду з урахуванням вимог законодавства України.

Прес-центр судової влади України