Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Львівського апеляційного господарського суду Оксана Зварич повідомляє про неправомірне вилучення матеріалів справи

25 липня 2018, 13:25

Про це йдеться у повідомленні судді Львівського апеляційного господарського суду Зварич Оксани Володимирівни, що надійшло до Вищої ради правосуддя 24 липня 2018 року

 

Суддя Львівського апеляційного господарського суду Зварич О.В. повідомляє, що у провадженні суду перебуває справа за апеляційними скаргами ПП «Магна» та фізичної особи−підприємця на рішення господарського суду Львівської області від 25 листопада 2010 року.

13 серпня 2013 року Львівський апеляційний господарський суд виніс ухвалу, відповідно до якої задовольнив заяву фізичної особи−підприємця та зупинив провадження у справі до закінчення проведення Шевченківським РВ ЛМУ ГУ МВС України досудового розслідування кримінальних правопорушень у межах кримінального провадження.

На підставі ухвали Шевченківського районного суду міста Львова від 22 вересня 2014 року про тимчасовий доступ до речей і документів слідчим слідчого відділу Шевченківського РВ ЛМУ ГУ МВС України у Львівській області складено протокол тимчасового доступу до речей і документів від 2 жовтня 2014 року та тимчасово вилучено у приміщенні Львівського апеляційного господарського суду матеріали справи.

У зв’язку з припиненням повноважень головуючого судді Новосад Д.Ф. у вказаній справі у квітні 2015 року після повторного автоматизованого розподілу справу передано судді Зварич О.В.

Суддя повідомляє, що Львівський апеляційний господарський суд  неодноразово надсилав запити до Шевченківського відділу поліції ГУ НП у Львівській області щодо надання документально підтвердженої інформації про результати проведення досудового розслідування кримінальних правопорушень у межах кримінального провадження від 21 листопада 2012 року і вирішення питання про повернення матеріалів вказаної справи.

Зварич О.В. інформує, що Шевченківський відділ поліції ГУ НП у Львівській області супровідним листом від 18 травня 2018 року повернув до суду матеріали справи у чотирьох томах, але документально підтвердженої інформації про результати проведення досудового розслідування кримінальних правопорушень в межах кримінального провадження так і не надав, що унеможливило поновлення провадження у зазначеній справі.

На запит суду від 23 травня 2018 року до Шевченківського відділу поліції ГУ НП у Львівській області щодо надання такої інформації відповідь не надійшла.

Натомість слідчий СВ Шевченківського відділу поліції ГУ НП у Львівській області 11 липня 2018 року звернувся до суду з листом, яким надіслав для виконання ухвалу Шевченківського районного суду міста Львова, відповідно до якої надано дозвіл на тимчасовий доступ до матеріалів справи, які зберігаються у Львівському апеляційному господарському суді із можливістю вилучення документів.

Львівський апеляційний господарський суд повідомив про готовність надати тимчасовий доступ до матеріалів справи, зазначивши, що відповідно до рішення Ради суддів України  від 4 лютого 2016 року № 12 вилучення матеріалів судових справ органами досудового розслідування, що перебувають у провадженні суду будь-якої юрисдикції, не ґрунтується на кримінальному процесуальному законі та може бути передумовою грубого порушення прав учасників такого судового провадження.

Саме тому, як зазначає суддя, виїмка матеріалів є винятково процесуальною дією, яка може бути здійснена лише якщо потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи.

У разі звернення слідчого за погодженням із прокурором чи прокурора із клопотанням про надання тимчасового доступу до матеріалів справи відповідної судової юрисдикції, як вказує Зварич О.В., слідчий суддя має право надати тимчасовий доступ лише для ознайомлення з матеріалами справи, виготовлення їх копій, виписки, а вилучення матеріалів судових справ не допускається.

Суд також звертав увагу, що в матеріалах судової справи містяться копії документів, що стосуються спірних правовідносин учасників спору, а не їх оригінали.

Як вказує у зверненні суддя Зварич О.В., незважаючи на позицію суду щодо неправомірності вилучення матеріалів судових справ, слідчий СВ Шевченківського відділу поліції ГУ НП у Львівській області вилучив у приміщенні суду матеріали справи у 5 томах: 1 том на 55 арк. та CD−диск звукозапису; 2 том на 154 арк.; 3 том  на 189 арк.; 4 том на 196 арк. та CD−диск звукозапису; 5 том на 103 арк. та опис вилучених речей і документів від 18 липня 2018 року.

Суддя Львівського апеляційного господарського суду Зварич О.В. вважає, що вказані дії мають ознаки втручання у здійснення правосуддя та просить вжити відповідних заходів реагування.

Відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вказане повідомлення внесено до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддею фактів та ухвалено відповідне рішення.

 

Прес-центр судової влади України