Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховний Суд інформує щодо розгляду справ про визнання банків неплатоспроможними

23 липня 2018, 17:22

У зв’язку з розміщенням Фондом гарантування вкладів фізичних осіб інформації стосовно розгляду Верховним Судом справ щодо скасування рішень Національного банку України та ФГВФО про визнання банків неплатоспроможними, запровадження процедур тимчасової адміністрації та ліквідації повідомляємо таке.

Верховний Суд дотримується принципу гласності і прозорості при розгляді справ. Про час і місце розгляду спорів, склад колегії суддів можна дізнатися з офіційного веб-сайту Верховного Суду (підрубрика «Переліки справ, призначених до розгляду», рубрика «Громадянам» – https://supreme.court.gov.ua/supreme/gromadyanam/perelik_sprav/).

Водночас Кодексом адміністративного судочинства України передбачена процедура розгляду і вирішення адміністративних справ без повідомлення та виклику учасників справи. Зокрема, заяви про перегляд судових рішень Верховним Судом України в адміністративних справах, які подані та розгляд яких не закінчено до набрання чинності новою редакцією Кодексу (від 15 грудня 2017 року), передаються до Касаційного адміністративного суду та розглядаються без повідомлення та виклику учасників справи (п.1 ч.1 Перехідних положень КАС України). Саме за такою процедурою проводився розгляд справи до НБУ, де треті особи ФГВФО, ПАТ «Радикал Банк» (№ 826/24203/15), про яку згадано у прес-релізі Фонду.

Щодо клопотання Фонду про передачу справи на розгляд Великої Палати Верховного Суду, зазначаємо, що розгляд цієї справи здійснювався за правилами, які діяли до 15 грудня 2017 року, тобто до набрання чинності цією редакцією КАС України. Отже, для передачі справи № 826/24203/15 на розгляд Великої Палати Верховного Суду підстави відсутні (підпункт 1 п. 1 розділу VII «Перехідні положення» КАС України в редакції Закону № 2147-VIII).

Також інформуємо, що, враховуючи справи, передані з Вищого адміністративного суду України, Верховного Суду України та нові надходження, у Касаційному адміністративному суді у складі Верховного Суду перебувало понад 60 тис. справ на 25 суддів. З початку роботи (15 грудня 2017 року) за півроку розглянуто близько 19 тис. справ.

 

За повідомленням прес-служби суду