Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді повідомляють про злам їхніх сторінок у Facebook

12 липня 2018, 12:32

Суддя Дзержинського районного суду міста Харкова Подус Г.С. повідомляє ВРП про спроби осіб вплинути на судовий розгляд справи

Як зазначає суддя Подус Ганна Сергіївна, у провадженні Дзержинського районного суду міста Харкова перебуває справа за скаргою боржника на дії головного державного виконавця відділу примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України, зацікавлена особа (стягувач) − ТОВ «Українська металургійна компанія».

 У повідомленні вказано, що після відмови у задоволенні заяви представника ТОВ «Українська металургійна компанія» про відвід судді Подус Г.С. скаргу передано для розгляду у тому самому складі суду.

За словами судді, 5 липня 2018 року на адресу її особистої електронної пошти почали надходити повідомлення з поштового сервісу mail.ru від невідомих осіб з погрозами застосувати насильство щодо Подус Г.С. та членів її сім’ї у разі, якщо вона продовжить розглядати справу за скаргою на дії державного виконавця.

Суддя також зазначає, що під час проведення судового засідання 4 липня 2018 року у залі судового засідання, а також біля будівлі суду зібралися кілька десятків молодиків спортивної статури.

6 липня 2018 року, як інформує Подус Г.С., невідомі особи «зламали» її електронні поштові скриньки та замінили паролі доступу. Одночасно було «зламано» електронну поштову скриньку чоловіка судді.

Окрім цього, з використанням «зламаної» електронної пошти 6 липня 2018 року було закрито доступ до особистої сторінки у Facebook, замінено логін і пароль, якими користувалася суддя.

Суддя повідомляє, що декілька разів зверталася до адміністрації соціальної мережі Facebook із проханням заблокувати та видалити її сторінку, проте на сьогодні ця сторінка є діючою, але «хазяйнують» там інші особи.

Також на адресу суду надійшли заяви від представника громадської організації «Ініціативи майбутнього», у яких особа повідомляє, що буде присутня у всіх засіданнях, призначених на 10 липня 2018 року, під головуванням або за участю судді Подус Г.С. та має намір здійснювати їх відеозапис з подальшим розміщенням в мережі Інтернет.

Суддя розцінює такі дії як спробу вплинути на суд у зв’язку з її головуванням у справі за скаргою боржника на дії головного державного виконавця відділу примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України.

Відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вказані повідомлення внесено до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддями фактів та ухвалено відповідні рішення.

Суддя Шевченківського районного суду міста Києва Світлицька В.М. інформує про несанкціоноване порушення конфіденційності її електронних інформаційних ресурсів

Також 4 липня 2018 року до ВРП надійшов лист судді Світлицької В.М., в якому повідомлено, що у червні 2018 року їй стало відомо про отримання  невстановленими особами файлів з інформацією про її телефонні дзвінки, отримані телекомунікаційні послуги, у тому числі вихідні та вхідні з’єднання, sms-, mms-повідомлення тощо, маршрути передач, які перебували у зоні дії певних базових станцій у певний час, що, на думку судді, є порушенням таємниці її телефонних розмов, а також несанкціонованим доступом до електронних скриньок, акаунтів у соціальних мережах, чим порушено таємницю листування.

12 червня 2018 року з мобільного номера телефону судді надійшов файл, що містив інформацію про особисте життя Світлицької В.М. Суддя вважає, що опублікування такої інформації принижує її честь і гідність, а вказані дії здійснюються особами з метою тиску на неї та її професійної дискредитації.  

Окрім цього, того самого дня на мобільний телефон судді надійшло повідомлення із вказівками, виконання яких, як зазначила суддя, призвело б несанкціонованого втручання до її даних у профілі мобільного додатку Telegram та витоку конфіденційної інформації, які були проігноровані суддею.

14 червня 2018 року на електронну адресу судді надійшов лист, нібито від ведучого програми «Гроші» Олександра Дубинського, з посиланням на електронний ресурс для ознайомлення з матеріалами наступного випуску програми щодо Світлицької В.М.

Після переходу за вказаним посиланням та введення пароля судді було повідомлено про помилку у відкритті файлу.

15 червня 2018 року суддя виявила несанкціоноване втручання у акаунт її електронної пошти та сторінки у мережі Facebook шляхом розміщення неправдивої  інформації стосовно неї та роботи Шевченківського районного суду міста Києва. Суддя повідомляє, що того самого дня вона надіслала звернення до Facebook з проханням про закриття сторінки з компрометуючою інформацією, у відповідь на яке 17 червня 2018 року отримала повідомлення  про видалення акаунта.

Світлицька В.М. інформує, що на підставі зазначених фактів 19 червня 2018 року Головним слідчим управлінням Служби безпеки України внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною другою статті 163 Кримінального кодексу України.

Суддя Шевченківського районного суду міста Києва Світлицька В.М. вважає за необхідне створити покрокові інструкції щодо дій судді задля уникнення подібних кібератак та довести до відома суддів з метою запобігання виникненню подібних  ситуацій у подальшому, зміцнення довіри до судової влади та формування поваги до суду.

Нагадаємо, що 26 квітня 2018 року в мережі Facebook було створено сторінку від імені судді Печерського районного суду міста Києва Писанця Віталія Анатолійовича,  з якої в подальшому розповсюджувалася недостовірна інформація. Про вказаний факт було зроблено відповідну заяву прес-службою Печерського районного суду міста Києва

 

 

Прес-центр судової влади України