Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За минулий рік до ВРП оскаржено близько 10% рішень, прийнятих Кваліфікаційно-дисциплінарною комісією прокурорів

12 липня 2018, 10:00

11 липня 2018 року у місті Києві відбулася конференція «Перший рік роботи Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів та Ради прокурорів України: досягнення, виклики, перспективи».

З вітальним словом до учасників звернулися Генеральний прокурор України Юрій Луценко, голова Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем’якін, голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Энберг, спеціальний радник Генерального секретаря Ради Європи з питань України Режі Брія, заступник Голови Консультативної місії Європейського Союзу в Україні Фредрік Весслау, голова Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів Віталій Грушковський, голова Ради прокурорів України Михайло Місюра.

Від Вищої ради правосуддя участь у заході взяли заступник Голови ВРП Вадим Беляневич та член ВРП Володимир Комков.

Метою конференції стало обговорення досягнень першого року діяльності Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів та Ради прокурорів України, їхньої ролі у підвищенні прозорості, ефективності та підзвітності прокуратури, задач та подальших кроків цих органів, передумов для незалежного та ефективного функціонування, шляхів удосконалення співпраці з іншими учасниками сектору юстиції.

Також учасники розглянули питання дисциплінарної відповідальності прокурора, її відповідність стандартам Ради Європи, застосування комплексного та уніфікованого підходу під час дисциплінарних проваджень Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів, уніфікації практики Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів та Вищої ради правосуддя, практики Верховного Суду та Вищої ради правосуддя щодо оскаржень рішень Комісії, проблемні питання, пов’язані з реалізацією її рішень, питання запровадження електронного дисциплінарного провадження тощо. 

Серед учасників дискусії також були: перший заступник Генерального прокурора України Дмитро Сторожук, Голова Ради прокурорів України Михайло Місюра, перший заступник голови Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів Микола Паламарчук, суддя Великої Палати Верховного Суду Олександра Яновська, адвокат, президент Асоціації правників України у відставці Денис Бугай, заступник керівника операційного департаменту Консультативної місії Європейського Союзу в Україні Лін Шахан, міжнародні консультанти Ради Європи Джеймс Гамільтон та Джеремі МакБрайд та інші експерти. Член Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів Станіслав Погребняк під час обговорення проблемних питань дисциплінарної відповідальності прокурорів зауважив, що за перший рік своєї діяльності до Комісії надійшло 2 200 заяв, за 30% з яких відкриті дисциплінарні провадження, прийнято 500 рішень, з них 140 – щодо притягнення прокурорів до відповідальності. Під час дискусії Джеремі МакБрайд  висловив зауваження до положення законодавства щодо можливості оскарження рішення Комісії як до суду, так і до Вищої ради правосуддя.

Водночас В.Комков повідомив учасників дискусії, що до ВРП з вересня минулого року протягом 2017–2018 років надійшло 56  скарг на рішення Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів. Наразі завершено розгляд 28 скарг.

Більшість скарг стосується оскарження Генеральною інспекцією Генеральної прокуратури України та регіональними прокурорами рішень Комісії про притягнення до відповідальності прокурорів. В.Комков наголосив, що можливість оскарження рішень Комісії про відмову у притягненні прокурорів до дисциплінарної відповідальності стала предметом правової дискусії в Раді, й було застосовано аналогію закону відповідно до процедури  оскарження  рішень Дисциплінарних палат про відмову у притягненні до відповідальності судді відповідно до Закону України «Про Вищу раду правосуддя».

«ВРП як апеляційна інстанція у процедурі дисциплінарного провадження щодо прокурорів іноді звертала увагу на неповну перевірку дій прокурора, скасовувала рішення Комісії і приймала нове, де вважала, що має місце дисциплінарний проступок у діях прокурорів», – зауважив Володимир Комков.

З числа розглянутих скарг прийнято 6 ухвал членів ВРП про залишення скарг без розгляду. 4 рішення ВРП – про скасування повністю рішень КДКП, 3 рішення ВРП – про скасування рішень КДКП частково.

За наслідками розгляду 15 скарг Вища рада правосуддя ухвалила рішення про залишення рішень Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів без змін.

«Водночас статистика свідчить, що  переважна більшість рішень Комісії є виваженими та правильними», –  наголосив Володимир Комков, зауваживши, що статистика як щодо притягнення до дисциплінарної відповідальності суддів, так і щодо прокурорів свідчить, що переважна кількість скарг не містить підстав для притягнення до дисциплінарної відповідальності.«Про подібні тенденції ми чули і в європейських країнах, зокрема в Португалії до 90% скарг залишаються без реагування з аналогічних причин», – сказав Володимир Комков.

Важливим чинником, який формує практику Комісії, є також рішення Верховного Суду. Окрема дискусія була пов’язана з питаннями, чи можуть бути підставою для дисциплінарного провадження дані, отримані  в результаті негласних оперативно-розшукових дій, помилки в електронних деклараціях, а також із питаннями єдиного статусу прокурора у процесі дисциплінарного провадження, спрощення виконання рішень Комісії тощо.

Під час дискусії було також наголошено на необхідності внесення змін до чинного законодавства, зокрема, з метою розширення переліку дисциплінарних санкцій за прикладом процедури дисциплінарного провадження щодо суддів та інших.

Прес-центр судової влади України