Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В апеляційному суді Вінницької області вчилися вирішувати конфлікти без допомоги Феміди

22 червня 2018, 16:13

Якщо люди не можуть самотужки розв’язати конфлікт, нерідко на допомогу їм приходить суд. Але є альтернатива – помиритися без втручання Феміди, завдяки медіації – процедурі врегулювання конфлікту під час переговорів між його сторонами за допомогою медіатора. Це – спеціально підготовлений, нейтральний, неупереджений, не зацікавлений у предметі спору фахівець. Однак досі такі спеціалісти в Україні працюють без правового забезпечення своєї діяльності. Цікаво, що в нових процесуальних кодексах закріплено участь судді у позасудовому розв’язанні конфлікту.

Про це, зокрема, йшлося сьогодні, 22 червня, на семінарі «Суд і медіація: можливості та перспективи». Відбувся він в Апеляційному суді Вінницької області для суддів місцевих й апеляційних судів Вінниччини.

Відкрив захід голова установи Петро Кучевський. Він, зокрема, сказав, що нині триває активна робота над законодавчим урегулюванням медіації в Україні, адже ця процедура позитивно вплине на доступ до правосуддя та на його якість.

«Медіація зменшить навантаження на суди, кількість оскаржуваних рішень, судові витрати і негативне емоційне навантаження на сторони і суд», – переконаний очільник апеляційного суду.

Про тонкощі позасудового врегулювання спору учасникам семінару розповідали викладачі – одеські судді: Лариса Зуєва з апеляційного адміністративного суду та Елла Катаєва з окружного адміністративного суду. Вони зробили загальний огляд медіації та інших примирних процедур, передбачених новим процесуальним законодавством України, повідали  про відмінності медіації від врегулювання спору за участю судді, зосередили увагу на знаннях і навичках медіатора в діяльності судді.

Судді працювали в малих групах, виконували практичні завдання, дискутували, переглядали відеоматеріали.

Здобуті на тренінгу знання й навички судді підкріпили сертифікатами Національної школи суддів України.

За повідомленням прес-служби суду