Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Верховному Суді відбулося навчання суддів щодо дотримання прав людини та застосування практики ЄСПЛ

22 червня 2018, 16:19

Протягом 21–22 червня 2018 року судді Великої Палати Верховного Суду та касаційних судів пройшли навчання за спеціалізованою програмою Школи з прав людини.

Метою курсу є ознайомлення суддів з практикою застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (далі – ЄКПЛ) та практикою Європейського суду з прав людини (далі – ЄСПЛ) під час здійснення правосуддя.

Лекторами навчання стали експерти проекту «Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя» Назар Кульчицький та Ірина Кушнір.

Після інтерактивного опитування учасники заходу дискутували щодо його результатів та визначали, які ключові теми цікавлять суддів.

Приділили також увагу розгляду принципів тлумачення ЄКПЛ, якості закону у практиці ЄСПЛ та межам розсуду держави щодо забезпечення громадянам гарантованих ЄКПЛ прав і свобод.

Судді ознайомилися з прикладами рішень ЄСПЛ щодо України та нормативними документами Ради Європи. Учасникам курсу запропонували оцінити наявність чи відсутність порушень прав людини у конкретних справах, розглянутих ЄСПЛ. Крім того, під час навчання було розглянуто принцип субсидіарності в контексті дискреційних повноважень органів державної влади та принцип належного врядування у практиці ЄСПЛ.

Жваву дискусію викликало питання стосовно необхідності встановлення балансу інтересів у демократичному суспільстві.

На другий день навчання вирішували навчальні справи у малих групах та обговорили результати роботи.

У заході також взяли участь національний менеджер програми «Верховенство права та права людини» проекту «Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя» Олена Лунгол і начальник відділу міжнародно-правової взаємодії Верховного Суду Ліна Губар.

Навчання організовано Координатором проектів ОБСЄ в Україні в межах зазначеного проекту спільно з Верховним Судом та Українським інститутом з прав людини за фінансової підтримки Уряду Канади.

За повідомленням прес-служби суду