Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Ми отримали дуже дієвий інструмент для вирішення питання єдності практики», – голова ККС ВС Станіслав Кравченко  

19 червня 2018, 12:41

На першому місці серед проблем, з якими сьогодні стикаються суди, –нестабільність законодавства. Другою актуальною проблемою є відсутність єдності судової практики. Про це сказав голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіслав Кравченко на VI Міжнародному судово-правовому форумі.

Захід було організовано газетою «Юридическая практика» спільно з Вищою радою правосуддя, Вищою кваліфікаційною комісією суддів України та Координатором проектів ОБСЄ в Україні за сприяння Міністерства юстиції України і Національної асоціації адвокатів України.

Станіслав Кравченко зазначив, що саме непрогнозованість судових рішень та різні підходи до вирішення спірних питань були причиною звинувачень на адресу суду. І це не сприяло підвищенню авторитету суду й тому, щоб рішення визнавалися справедливими.

На думку голови ККС, сьогодні не можна сказати, що проблему подолано. Але внаслідок судової реформи ми отримали дієвий інструмент для вирішення цих питань. Ідеться про можливість передачі будь-якого касаційного провадження на розгляд палати, об’єднаної палати і в певних випадках – Великої Палати ВС.

Він зауважив, що суддя повинен дуже добре володіти знаннями та судовою практикою, в тому числі Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ і Верховного Суду України. Крім того, з перших днів роботи ВС почала формуватися нова практика. ККС вже розглянув більше тисячі проваджень і сформував правові позиції. І якщо суддя отримав схожу справу й хоче відійти від підходу, який визначено попередньо його колегами, він зобов’язаний передати справу для вирішення палатою чи об’єднаною палатою.

«Це дієвий механізм для формування єдності практичних підходів. Він вже зараз дає результати і матиме позитивні наслідки найближчим часом», – сказав Станіслав Кравченко. Для прикладу він навів, зокрема, рішення ВП щодо можливості оскарження в апеляційному порядку ухвали слідчого судді про призначення перевірки. За словами голови ККС, зараз суд насамперед зосереджений на вирішенні справ, які мають значення для великої кількості громадян.  

За повідомленням прес-служби суду