Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Новокаховський міський суд Херсонської області спростувує недостовірну інформацію поширену на сайті UkrPress.info

15 червня 2018, 13:29

Враховуючи значний суспільний резонанс навколо процесу перегляду Новокаховським міським судом Херсонської області  вироку Бериславського районного суду Херсонської області від 19 квітня 2016 року у зв’язку з нововиявленими обставинами за заявою адвоката Тимченко О. М., який діє в інтересах Кулакова А. Ю., а також з огляду на поширену на сайті UkrPress.info недостовірну інформацію в статті «Судове свавілля в Новій Каховці: процес над Андрієм Кулаковим затягує суддя Юлія Ведяшкіна, вона прокурора не привела - розслідування», вважаємо за необхідне детально висвітлити хід судового розгляду зазначеної справи.

Судова справа №647/3366/14-к за заявою адвоката Тимченко О. М., який діє в інтересах Кулакова А. Ю., про перегляд вироку Бериславського районного суду Херсонської області від 19 квітня 2016 року у зв’язку з нововиявленими обставинами надійшла до Новокаховського міського суду Херсонської області 02 квітня 2018 року на виконання ухвали апеляційного суду Херсонської області від 28 березня 2018 року про визначення підсудності.

В день надходження судова справа була зареєстрована, та в порядку автоматизованого розподілу визначений головуючий суддя для розгляду справи – суддя Ведяшкіна Юлія Вікторівна.

Наступного дня, 03 квітня 2018 року, Новокаховським міським судом Херсонської області на адресу адвоката Тимченко О. М., який діє в інтересах Кулакова А. Ю., було направлено запит про надання копій документів, повернутих Бериславським районним судом Херсонської області відповідно до ухвали суду від 26.07.2017 року.

Після отримання копій документів у відповідь на запит суду, ухвалою Новокаховського міського суду Херсонської області від 17 квітня 2018 року було призначено розгляд справи на 23 травня 2018 року о 13.30 годині. З метою забезпечення оперативності судового провадження у розумний строк, враховуючи віддаленість місця перебування засудженого Кулакова А. Ю. від місцезнаходження Новокаховського міського суду Херсонської області, суд ухвалив проводити судовий розгляд в дистанційному режимі відеоконференції.

В судове засідання, призначене 23 травня 2018 року о 13.30 годині, не з’явився прокурор – представник Бериславської місцевої прокуратури, про причини неявки суд не повідомив.

Враховуючи вимоги статті 324 Кримінального процесуального кодексу України, в зв’язку з неприбуттям прокурора в судове засідання, суд відклав судовий розгляд, призначивши судовий розгляд на 13 червня 2018 року о 10.30 годині, участь Кулакова А. Ю. в наступному судовому засіданні забезпечувалась у дистанційному режимі шляхом проведення відеоконференції.

Новокаховським міським судом Херсонської області з метою забезпечення участі прокурора в судовому розгляду справи №647/3366/14-к було направлено повідомлення на адресу Бериславської місцевої прокуратури та прокуратури Херсонської області.

13 червня 2018 року судове засідання не відбулось у зв’язку з неприбуттям прокурора, повідомлень про причини неявки до суду не надходило.

В судовому засіданні головуючий суддя Ведяшкіна Ю. В. після з’ясування думки захисника  Тимченко О. М. та Кулакова А. Ю., які вважали за неможливе проведення судового засідання без сторони обвинувачення, ухвалила відкласти судове засідання для з’ясування причини неявки сторони обвинувачення.

Судовий розгляд 22 червня 2018 року о 13.30 годині з метою забезпечення участі Кулакова А. Ю. ухвалено здійснювати в дистанційному режимі відеоконференції.

Новокаховським міським судом Херсонської області повторно направлено повідомлення про забезпечення участі прокурора при розгляді зазначеної справи на адресу прокурора Херсонської області, керівника Новокаховської місцевої прокуратури та Бериславської місцевої прокуратури.

За таких обставин, викладена в матеріалі «Судове свавілля в Новій Каховці: процес над Андрієм Кулаковим затягує суддя Юлія Ведяшкіна, вона прокурора не привела - розслідування», опублікованому на сайті UkrPress.info, інформація  щодо незабезпечення судом участі прокурора в судовому розгляді  справи №647/3366/14-к, а також затягування судом розгляду справи, не відповідає дійсності.

Враховуючи вищенаведене, вважаємо за необхідне звернути увагу на те, що відповідно до частини третьої статті 37 Кримінального процесуального кодексу України, якщо прокурор, який у відповідному кримінальному провадженні здійснює повноваження прокурора, не може їх здійснювати через задоволення заяви про його відвід, тяжку хворобу, звільнення з органу прокуратури або з іншої поважної причини, що унеможливлює його участь у кримінальному провадженні, повноваження прокурора покладаються на іншого прокурора керівником відповідного органу прокуратури.

Інформація про неможливість участі представників прокуратури в розгляді вищезазначеної судової справи, викладена в коментарі представника Бериславської місцевої прокуратури, який міститься в статті на сайті UkrPress.info, до Новокаховського міського суду Херсонської області станом на 14 червня 2018 року не надходила.

Шануючи право громадськості на детальне інформування про діяльність органів судочинства та розгляд судових справ, що становлять суспільний інтерес, закликаємо ЗМІ при оприлюдненні інформації щодо діяльності судової влади дотримуватись вимог щодо об’єктивності та достовірності такої інформації.

Також просимо поважних представників ЗМІ врахувати, що слідчий суддя за КПК України, здійснюючи судовий контроль за дотриманням прав, свобод та інтересів особи у кримінальному провадженні, розглядає справи на стадії досудового розслідування.

Крім того, Законом України «Про судоустрій і статус суддів» передбачено, що у кожному суді діє служба судових розпорядників, а посада пристава, назва якої фігурує в тексті вищезазначеної статті, не притаманна системі судоустрою нашої держави.

Довідково:

Вироком Бериславського районного суду від 19 квітня 2016 року Кулакова А. Ю. за обвинуваченням у скоєнні злочинів, передбачених ч.2 ст. 194 КК України, ч.1 ст. 263 КК України було засуджено до покарання у виді позбавлення волі строком на шість років з поміщенням до кримінально-виконавчої установи закритого типу.

Ухвалою апеляційного суду Херсонської області від 13.06.2016 року вирок Бериславського районного суду залишено без змін.

Ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16 березня 2017 року вирок Бериславського районного суду Херсонської області від 19 квітня 2016 року та ухвалу Апеляційного суду Херсонської області від 13 червня 2016 року щодо Кулакова А. Ю. залишено без зміни.

Відповідно, вирок Бериславського районного суду Херсонської області від 19 квітня 2016 року набрав законної сили, в теперішній час Кулаков А. Ю. відбуває призначене вироком покарання в кримінально-виконавчій установі.

За повідомленням прес-служби суду