Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Продовжено строк тимчасового відсторонення судді Каланчацького районного суду Херсонської області Живцової О.А. від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності

15 червня 2018, 09:30

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Павло Гречківський повідомив, що до Вищої ради правосуддя 8 червня 2018 року надійшло клопотання заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Н.І. про продовження строку тимчасового відсторонення судді Каланчацького районного суду Херсонської області Живцової О.А. (на фото) від здійснення правосуддя до 19 липня 2018 року у зв’язку з притягненням її до кримінальної відповідальності.

Клопотання подано з дотриманням вимог, визначених Законом України «Про Вищу раду правосуддя» та Кримінальним процесуальним кодексом України.

Як зазначено у клопотанні, Національним антикорупційним бюро України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесено до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань 20 березня 2018 року, за підозрою судді Каланчацького районного суду Херсонської області Живцової О.А. в одержанні службовою особою, яка займає відповідальне становище, неправомірної вигоди за вчинення такою службовою особою в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, будь-якої дії з використанням наданої їй влади та службового становища, поєднаному з вимаганням неправомірної вигоди, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 368 Кримінального кодексу України.

19 квітня 2018 року Живцовій О.А. вручено повідомлення про підозру у вчиненні цього кримінального правопорушення.

20 квітня 2018 року до Вищої ради правосуддя надійшло клопотання заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Н.І. про тимчасове відсторонення судді Каланчацького районного суду Херсонської області Живцової О.А. від здійснення правосуддя строком на два місяці у зв’язку з притягненням її до кримінальної відповідальності.

Рішенням Вищої ради правосуддя від 26 квітня 2018 року № 1266/0/15-18 вказане клопотання задоволено частково, тимчасово, до 18 червня 2018 року, відсторонено суддю Каланчацького районного суду Херсонської області Живцову О.А. від здійснення правосуддя у зв’язку із притягненням до кримінальної відповідальності.

Ухвалою Солом’янського районного суду міста Києва від 10 травня 2018 року до  підозрюваної Живцової О.А. застосовано запобіжний захід у виді особистого зобов’язання строком до 18 червня 2018 року.

Постановою заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Н.І. від 8 червня 2018 року продовжено строк досудового розслідування до трьох місяців, тобто до 19 липня 2018 року.

У клопотанні про продовження строку тимчасового відсторонення судді Каланчацького районного суду Херсонської області Живцової О.А. від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності заступник Генерального прокурора – керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницький Н.І. вказав, що сторона обвинувачення не мала можливості забезпечити досягнення цілей, заради яких було застосовано тимчасове відсторонення від здійснення правосуддя, іншими способами протягом дії попереднього рішення у зв’язку зі складністю провадження, проведенням значної кількості слідчих (розшукових) дій для встановлення обставин вчинення злочину, ініціюванням заходів забезпечення кримінального провадження.

Для досягнення цілей, заради яких було застосоване тимчасове відсторонення від здійснення правосуддя, необхідно, зокрема: отримати розсекречені матеріали всіх негласних слідчих (розшукових) дій; за результатами огляду матеріалів негласних слідчих (розшукових) дій допитати свідків; отримати висновки призначених у кримінальному провадженні експертиз.

Мотивами необхідності продовження строку тимчасового відсторонення судді Живцової О.А. від здійснення правосуддя заступник Генерального прокурора – керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури вказує продовження існування обставин, які стали підставою для тимчасового відсторонення судді.

Вища рада правосуддя, заслухавши доповідача – члена Вищої ради правосуддя Павла Гречківського, представника Генеральної прокуратури України – прокурора шостого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Генеральної прокуратури України Сергія Подгорця та суддю Олену Живцову, ухвалила клопотання заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Н.І. задовольнити, продовжити до 19 липня 2018 року строк тимчасового відсторонення судді Каланчацького районного суду Херсонської області Живцової Олени Анатоліївни від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності. 

Переглянути фотоальбом

Прес-центр судової влади України