Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Координатор Мережі ЄСПЛ представив Верховний Суд на міжнародному форумі

13 червня 2018, 16:06

8 червня 2018 року у м. Страсбурзі відбувся Форум SC Network (мережа вищих судів, що створена ЄСПЛ), участь у якому взяв координатор Мережі від України, начальник відділу забезпечення діяльності Голови та заступника Голови Верховного Суду Ілля Черногоренко.

SC Network створена для комунікації між ЄСПЛ та вищими судами з метою реалізації Протоколу № 16 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, що набуде чинності вже з 1 серпня цього року.

Протокол № 16­ до Конвенції – це потужний процесуальний інструмент, який надасть можливість верховним судам країн Ради Європи, зокрема й Верховному Суду, звертатися до ЄСПЛ у конкретних справах за консультативними висновками з принципових питань стосовно тлумачення Конвенції, зазначив координатор SC Network Ілля Черногоренко.

Під час заходу відбулося засідання, на якому йшлося про практичне застосування Протоколу № 16 до Конвенції та обговорювалися питання щодо обміну інформацією в Мережі стосовно викликів і найкращих практик їх подолання.

Голова ЄСПЛ Гвідо Раймонді позитивно оцінив участь Верховного Суду, спрямовану на покращення комунікації між судами, пов’язаної з дією Протоколу № 16, та, зокрема, зазначив, що ЄСПЛ намагатиметься надавати консультативні висновки у найкоротші строки.

Довідково. Мережа ЄСПЛ вищих судів на сьогодні налічує 67 судів з 35 держав та є платформою для комунікації, пов’язаної з дією Протоколу № 16 до Конвенції. Загальна мета Форуму полягає в забезпеченні посилення співпраці координаторів Мережі та представників ЄСПЛ.

За повідомленням прес-служби суду