Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Сьогоднішній захід дає можливість почути думку суддів щодо проблем, які існують у питаннях суддівської незалежності, – Голова ВРП

16 квітня 2018, 09:16

13 квітня 2018 року в Чернівцях відбулась презентація Щорічної доповіді за 2017 рік «Про стан забезпечення незалежності суддів в Україні» (далі – Щорічна доповідь). Захід організовано спільно Вищою радою правосуддя та проектом Ради Європи «Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини», що фінансується Фондом з прав людини.

Доповідь за 2017 рік – це офіційний документ, у якому вперше систематизовано та проаналізовано інформацію про стан забезпечення незалежності судової гілки державної влади в Україні.

Перша презентація Щорічної доповіді відбулася 23 лютого 2018 року в Києві, на її продовження заплановано провести регіональні презентації та обговорення Щорічної доповіді в Чернівцях, Харкові та Львові.

Мета заходу у Чернівцях – презентувати та обговорити Щорічну доповідь; обговорити практику Вищої ради правосуддя щодо забезпечення незалежності судової влади; обговорити практику Вищої ради правосуддя під час здійснення дисциплінарних проваджень щодо суддів; поінформувати учасників про стандарти та рекомендації Ради Європи щодо незалежності суддів, а також про заходи, необхідні для повного виконання рішень Європейського суду з прав людини у справі «Олександр Волков проти України» та у групі справ «Салов проти України».

Участь у заході взяли члени та представники Вищої ради правосуддя, члени Ради суддів України, голови та судді судів першої та апеляційної інстанцій Чернівецької області, представники територіального управління Державної судової адміністрації України в Чернівецькій області, представники Чернівецького регіонального відділення Національної школи суддів України, представники юридичного факультету Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, члени Всеукраїнської громадської організації «Асоціація правників України», представники прокуратури Чернівецької області, представники Головного управління Національної поліції в Чернівецькій області, представники та експерти Ради Європи.

З вітальним словом до учасників заходу звернувся Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк, наголосивши, що діяльність Ради, зокрема презентація Щорічної доповіді, має на меті сприяти відновленню довіри до судової влади, забезпечити відчуття у громадян незалежності суддів, хоча є розуміння, що ці процеси не відбуваються одномоментно і потребують часу.

«Сьогоднішній захід дає можливість обговорити стан забезпечення незалежності суддів, почути думку суддів щодо проблем, які існують у питаннях суддівської незалежності, об’єднати за одним столом різні гілки влади, в тому числі представників прокуратури і Національної поліції», – зазначив Голова ВРП.

Ігор Бенедисюк у своєму виступі докладно розповів про діяльність ВРП щодо забезпечення авторитету правосуддя та незалежності суддів відповідно до повноважень, передбачених Законом України «Про Вищу раду правосуддя».

Голова Вищої ради правосуддя звернув увагу на необхідність спільних зусиль усіх гілок державної влади для забезпечення незалежності суддів, функціонування системи правосуддя, що відповідає суспільним очікуванням, а також європейській системі цінностей та стандартів захисту прав людини.

У цьому контексті Ігор Бенедисюк зазначив, що з метою забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя Вищою радою правосуддя прийнято рішення від 1 березня 2018 року № 707/0/15-18 про звернення до суб’єктів права законодавчої ініціативи із пропозиціями щодо внесення до Верховної Ради України законопроекту про внесення змін до статті 214 Кримінального процесуального кодексу України з метою забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя (визначення на законодавчому рівні Генерального прокурора (його заступника) спеціальним суб’єктом внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей щодо злочинів, передбачених статтею 375 КК України; закріплення на законодавчому рівні безпосереднього обов’язку Генерального прокурора або його заступника вносити до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя невідкладно, але не пізніше 24 годин після отримання відповідного повідомлення судді).

Голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг зазначив, що Рада Європи й надалі надаватиме підтримку Україні з метою забезпечення незалежності судової влади.

На думку Мортена Енберга, вдосконалення системи виконання в Україні рішень Європейського суду з прав людини, зокрема стосовно статті 6  Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, має сприяти утвердженню незалежності суддів. Він відзначив більшу відкритість судової влади та наголосив, що забезпечення незалежності суддів – це ключовий елемент для забезпечення функціонування судової влади згідно зі статтею 6 Конвенції.

Андрій Кавакін, керівник проекту Ради Європи «Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини» відзначив значні досягнення реформ у сфері системи правосуддя, які відбулися в Україні за останні 2–3 роки. Андрій Кавакін окреслив окремі інструменти взаємодії судової влади України та європейських інституцій, зокрема Європейського суду з прав людини, з метою впровадження стандартів Ради Європи.

Презентуючи Щорічну доповідь,  заступник Голови Вищої ради правосуддя, член Постійної комісії Вищої ради правосуддя з підготовки щорічної доповіді про стан забезпечення незалежності суддів в Україні Вадим Беляневич зауважив, що вперше в історії судової системи України підготовлено документ, у якому надано оцінку стану незалежності суддів, та розпочато формування методології оцінки стану незалежності суддів в Україні.

Вадим Беляневич ознайомив присутніх зі змістом розділів Щорічної доповіді, в яких здійснено огляд основних етапів судової реформи та її головних досягнень – внесення змін до Конституції України, оновлення законодавства про судоустрій і статус суддів, процесуального законодавства, зміни системи судоустрою та створення нового Верховного Суду, скасування випробувального терміну для суддів та введення процедури кваліфікаційного оцінювання всіх працюючих суддів тощо. Окрему увагу приділено статусу, порядку формування та основним напрямам діяльності Вищої ради правосуддя, адже у процесі судової реформи в Україні на законодавчому рівні відповідно до європейських стандартів було створено орган для забезпечення незалежності суддів, який має відігравати ключову роль у всіх питаннях, що стосуються статусу суддів, а також функціонування та іміджу судових інститутів.

Вадим Беляневич зазначив про важливість доведення до суддівської спільноти розуміння того, що розцінюється як втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя, тиск на суддю.

Дануте Йочієне, суддя Конституційного Суду Литви, міжнародний експерт Ради Європи та колишня суддя Європейського суду з прав людини, окреслила стандарти Ради Європи щодо незалежності судової влади у практиці Європейського суду з прав людини та зазначила, що незалежність судової влади є фундаментальним принципом демократичного суспільства й елементом принципу розподілу влади.

Член ВРП Андрій Бойко, презентуючи огляд дисциплінарної практики Вищої ради правосуддя у 2017 році, наголосив, що, окрім важливості інституційної незалежності судової влади, потрібно, щоб кожен суддя поводив себе незалежно, тоді й підстав для дисциплінарних проваджень буде набагато менше.

Інна Ліньова, менеджер проекту Ради Європи «Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини», здійснила презентацію зазначеного проекту за його основними компонентами.

Під час прес-конференції, у якій взяли участь  Ігор Бенедисюк, Голова Вищої ради правосуддя, та Мортен Енберг, Голова Офісу Ради Європи в Україні, журналісти місцевих засобів масової інформації отримали відповіді на запитання щодо актуального стану судової реформи.

Завершуючи захід, Ігор Бенедисюк наголосив на важливості комунікації у системі правосуддя для відновлення довіри до судової влади та зазначив, що авторитет судової влади залежить від кожного судді та водночас незалежна судова система – в інтересах усіх і кожного.

Переглянути фотоальбом

Прес-центр судової влади України