Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Господарському суді Одеської області стартував спецпроект «День із суддею»

03 квітня 2018, 17:31

2 квітня 2018 року, в Господарському суді Одеської області відбувся спецпроект «День із суддею», учасниками якого стали учні 3 курсу економіко-правового спрямування Одеського юридичного ліцею.
З вступним вітальним словом до гостей звернувся голова суду Володимир Петров та судді Юлія Бездоля, Катерина Погребна, Людмила Степанова. Голова суду розповів короткі нариси з історії становлення та розвитку суду, про діяльність суду загалом, про компетенцію суду, судову реформу, а судді відповіли на питання, які цікавили учнів.
Цікавим моментом для гостей суду, в межах організованого заходу, стало відвідування судових засідань. Так, учні були присутніми на судовому засіданні під головуванням судді Ганни Смелянець та на судовому засіданні у справі, яка знаходиться у провадженні судді Наталії Роги.


Після цього, під керівництвом судді Юлії Бездолі, вихованці ліцею взяли участь в обговоренні класичних текстів в аспеновському форматі (форматі, наближеному до сократівських читань), а також у роботі у малих групах, під час якої ліцеїсти вирішували запропоновану змодельовану кризову ситуацію в державному секторі. При цьому учні мали змогу відчути себе посадовцями, створивши три антикризові штаби, кожен з яких запропонував свої механізми вирішення кризи в правовій державі з дотриманням принципу Верховенства Права.


Наступною зупинкою відвідувачів стала ознайомча екскурсія приміщенням Господарського суду Одеської області. Спочатку учні ознайомилися з роботою відділу документального забезпечення (канцелярія), де начальник відділу Ірина Возна розповіла як саме реєструється документ і яким чином він потрапляє до судді.
Слід зазначити, що законодавством України прямо закріплені повноваження судів усіх інстанцій на аналітичну роботу з узагальнення судової практики, а отримані в результаті аналізу і узагальнення судової практики дані мають неабияк важливе значення. Тому, учні відвідали аналітично-інформаційний відділ, де начальник відділу Юлія Мізішева більш детально розповіла про роботу відділу.
По завершенню екскурсії судовою установою ліцеїсти поспілкувалися з керівником апарату суду Оленою Вінцевською. Олена Вінцевська подякувала учням за активну участь у заході, увагу та зацікавленість, а відвідувачі, в свою чергу, – за можливість отримати цікаву та корисну інформацію про функціонування суду.

Так, колектив та керівництво Господарського суду Одеської області впевнені, що подібні заходи сприяють вихованню правової культури молодого покоління, набуттю більш чіткого розуміння про роботу судової установи та уявлення про професію судді. Крім того, такий досвід неодмінно знадобиться при подальшому виборі життєвого професійного шляху, формуванню власної думки про діяльність судової влади.
Наприкінці заходу кожному з учасників спецпроекту «День із суддею» було вручено дипломи.

За повідомленням прес-служби суду