Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Верховному Суді відбулася зустріч щодо питання виконання судових рішень

29 березня 2018, 11:43

Судді Верховного Суду Ірина Гончарова, Дмитро Гудима та Олена Кібенко зустрілися з міжнародними експертами Ради Європи з питань виконання рішень національних судів та соціального забезпечення. Візит організовано у рамках діяльності проекту Ради Європи «Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини» (далі – Проект).

Предметом обговорення були питання недосконалості механізмів виконання рішень національних судів, що стало підставою для ухвалення Європейським судом з прав людини рішень у таких справах, як «Юрій Миколайович Іванов проти України» та «Бурмич та інші проти України».

Судді Верховного Суду звернули увагу на необхідність застосування заходів загального характеру, які б у довгостроковій перспективі сприяли вирішенню проблеми неефективного виконання рішень національних судів. Одним із основних напрямів реформування має стати відмова від державної монополії у цій сфері та впровадження інституту приватних виконавців, що відповідає світовому тренду переходу від державного до приватного виконання судових рішень.

Голова Асоціації судових виконавців Франції, міжнародний експерт Ради Європи з питань виконання судових рішень Метью Шардон та менеджер з питань розвитку послуг уряду Острову Мен Великої Британії, міжнародний експерт Ради Європи з питань соціального захисту Джон Річардс поінформували про особливості виконання судових рішень у Франції та Великій Британії.

Українських суддів зацікавив досвід Франції, де функціонує інститут спеціальних суддів, до яких звертаються виконавці судових рішень у разі виникнення проблем із їх виконанням. На зустрічі також обговорили проблеми  виконання судових рішень про поновлення на роботі у випадку, коли таке поновлення є об’єктивно неможливим, наприклад, внаслідок ліквідації роботодавця. Експерти також повідомили про порядок виконання рішень щодо стягнення сум компенсацій з державних установ та органів, для чого щороку виділяється окремий бюджет.

На думку суддів ВС, корисним для України може стати і механізм фінансового стимулювання швидкого виконання судових рішень. Так, у Франції у випадку невиконання рішення про поновлення на роботі особа може отримати певну суму компенсації за кожен день затримки. При цьому така сума може бути збільшена майже вдвічі у випадку затримки виконання більше одного місяця. У разі прострочення сплати грошових коштів за судовим рішенням з боржника стягуються проценти – за перший місяць прострочення – 1%, а потім – 6%, що істотно перевищує процент банківського кредитування.

Учасники зустрічі домовилися про подальший обмін досвідом, налагодження діалогу та взаємодію Верховного Суду зі структурами Ради Європи з питання вдосконалення національної системи виконання судових рішень.

У заході взяли участь менеджер Проекту Інна Ліньова та начальник відділу міжнародно-правової взаємодії Верховного Суду Ліна Губар.

За повідомленням прес-служби суду