Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Член ВРП Олексій Маловацький розповів, як правильно підготувати юридичне обґрунтування для конституційної скарги в рамках спецкурсу з процесуальних новацій

26 березня 2018, 10:03

23 березня 2018 року в рамках навчального модуля «Конституційне судочинство» спецкурсу «Процесуальні новації» освітньої платформи Legal High School професійні правники розповіли про останні зміни у конституційному судочинстві.

Про те як правильно підготувати та обґрунтувати застосування конституційної скарги як  викладач Legal High School розповів член Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький.

Член ВРП поділився зі слухачами своїм баченням складення та застосування конституційної скарги на практиці як одного з інструментів, який дасть можливість домогтися справедливості в рамках існування принципу верховенства права. Зокрема, член ВРП окреслив загальне розуміння конституційної скарги в порівняльному аспекті, юридичні та фактичні підстави її створення та застосування, предмет звернення конституційної скарги, юридичне обґрунтування, умови прийнятності та забезпечення конституційної скарги Конституційним Судом, наслідки у разі ухвалення конституційної скарги.

На початку доповіді О.Маловацький окреслив найбільш вдалі приклади застосування інституту конституційної скарги в міжнародній практиці та теоретичні аспекти законодавчого регулювання цієї форми звернення громадян в Україні.

О.Маловацький наголосив, що зараз складається багато ситуацій, в тому числі в діяльності Вищої ради правосуддя, які потребують конституційного реагування. На допомогу подолання юридичної невизначеності може стати подання конституційної скарги, яка здебільшого є індивідуальною формою звернення.

О.Маловацький детально зупинився на вимогах до змісту конституційної скарги, що визначені частиною другою статті 55 Закону України «Про Конституційний Суд України» та закликав не підходити формально до її підготовки,   

Зупиняючись на висвітленні вимоги до змісту конституційної скарги у частині формування короткого викладу остаточного судового рішення, в якому було застосовано відповідні положення закону України, О.Маловацький застеріг присутніх юристів: «Не потрібно переписувати або робити нарізки із судових рішень, підсилювати рішення на власний розсуд, оскільки такий текст не сприймається особою та може мати негативні наслідки. Адже первинну процесуальну фільтрацію при поданні скарги згідно законодавства здійснює секретаріат Конституційного Суду, тому бажано формально дотримуватися усіх вимог Закону України «Про Конституційний суд України» до формування змісту конституційної скарги».

Наприкінці лекції член ВРП навів декілька прикладів зі своєї практики стосовно того, як можна застосувати інструмент конституційної скарги.

Лекторами заходу такожвиступили ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, національний радник з юридичних питань Координатора проектів в Україні ОБСЄ Олександр Водянніков, керуючий партнер адвокатського об’єднання «Головань і Партнери» Ігор Головань, керуючий партнер юридичної фірми «Антика», член Ради з питань судової реформи при Президентові України Олексій Кот.

Переглянути фотоальбом

Прес-центр судової влади України