Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Забезпечення позову допускається як до пред'явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду

22 березня 2018, 12:52

До апеляційного суду Одеської області надійшли апеляційні скарги представника ТОВ «Марін Апартментс» - Ц.В.В. та представника К.С.С. – К.М.П., в яких представники просили скасувати ухвалу Київського районного суду м.Одеси від 26 грудня 2017 року про забезпечення позову, та постановити нову, якою у задоволенні заяви відмовити. На думку представників, ухвала суду першої інстанції постановлена із неповним з’ясуванням обставин, що мають значення для справи, невідповідністю висновків суду обставинам справи, порушенням норм матеріального та процесуального права.

Відповідно до матеріалів справи, в провадженні Київського районного суду м.Одеси знаходилась цивільна справа за позовом Б.В.В. до З.О.М., К.Т.В., К.С.О., державного реєстратора Одеської обласної філії КП «Центр державної реєстрації» І.О.В., третя особа - приватний нотаріус ОМНО К.О.Ю. про розірвання договору, визнання недійсними договорів та визнання права власності.

22 грудня 2017 року позивач надав до суду заяву про уточнення позовних вимог та заяву про забезпечення позову в якій просив накласти арешт на житловий будинок за адресою м.Одеса, вул. Фонтанська дорога, та земельну ділянку площею 0,0590 га, кадастровий номер:___ за адресою м.Одеса, вул. Фонтанська дорога, що зареєстровані за ТОВ «Марін Апартментс», ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України ___. При цьому позивач посилався на те, що відповідач тривалий час не виконує зобов’язання за договором та не виконує грошові зобов’язання, а тому існує ймовірна загроза, що у випадку постановлення судом рішення, виконати його буде складно. Крім того, вищезазначене нерухоме майно, що є предметом спору перебувало у власності К.С.О., однак на день звернення до суду з заявою про забезпечення позову, Б.В.В. стало відомо, що майно належить вже ТОВ «Марін Апартментс».

Згідно з ч. 2 ст. 149 ЦПК України, забезпечення позову допускається як до пред’явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

При розгляді даної справи суд прийняв до уваги, що ціна позову складає 14800643 грн., тому якщо не буде накладено арешт на житловий будинок за адресою м.Одеса, вул. Фонтанська дорога, та земельну ділянку площею 0,0590 га, кадастровий номер ___ за адресою м. Одеса, вул. Фонтанська дорога, то існує імовірність їх подальшого відчуження, що може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення суду в майбутньому.

Таким чином, розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу представників ТОВ «Марін Апартментс» - Ц.В.В. та представника К.С.С. – К.М.П., колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ апеляційного суду Одеської області постановила апеляційну скаргу залишити без задоволення, а ухвалу Київського районного суду м.Одеси від 26 грудня 2017 року – залишити без змін.

Пошук процесуальних рішень по даній справі можна здійснити в Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером: 520/15536/17.

 

                                                                                              За повідомленням прес-служби суду