Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд позбавив батьківських прав чоловіка, що ухиляється від їх виконання і утримання своєї неповнолітньої дитини

16 березня 2018, 10:18

Суддею Ленінського районного суду м. Миколаєва – Кирильчуком Олегом Ігоровичем закінчено розгляд цивільної справи та ухвалено рішення про позбавлення батьківських прав громадянки Г., 1987 року народження відносно її неповнолітньої дитини.

Так, відповідно до рішення суду позивач просить позбавити батьківських прав Г. відносно дитини Ніки, 2008 року народження, оскільки відповідач ухиляється від виконання своїх обов’язків по вихованню та утриманню дитини.

Згідно з свідоцтвом про народження серії позивач та відповідач є батьками малолітньої дитини Ніки, 2008 року народження.

З свідоцтва про розірвання шлюбу серії вбачається, що Заводським відділом реєстрації актів цивільного стану Миколаївського міського управління юстиції шлюб між позивачем та відповідачем розірвано, про що зроблено відповідний актовий запис.

Заочним рішенням Заводського районного суду м. Миколаєва від 17 червня 2016 року стягнуто з відповідача на користь позивачки  аліменти на утримання неповнолітньої доньки у розмірі 1500 гривень щомісяця.

Статтею 8 Закону України «Про охорону дитинства» передбачено, що кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку.

За змістом ч. 2 ст. 150 Сімейного кодексу України, батьки зобов’язані піклуватися про здоров’я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

Згідно із ч. 1 ст. 155 та п. 2 ч. 1 ст. 164 Сімейного кодексу України, здійснення батьками своїх прав та виконання обов’язків мають ґрунтуватися на повазі до прав дитини та її людської гідності, а ухилення батьків від виконання батьківських обов’язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.

В наданих характеристиках на дитину лікарями та вчителями зазначається про відсутність участі батька у вихованні дитини та зацікавленості станом її здоров’я.

Згідно нотаріально посвідченої заяви відповідача від 20.11.2017 він не заперечує проти позбавлення його батьківських прав.

Згідно із висновком виконавчого комітету Миколаївської міської ради від 06.03.2018 року, орган опіки та піклування вважає за доцільне позбавити батьківських прав відповідача відносно його дитини Ніки, 2008 року народження.

Суд погоджується із висновком органу опіки та піклування щодо доцільності позбавлення батьківських прав відповідача, оскільки він підтверджується іншими доказами по справі, зокрема батько не піклуэться про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, а тому задовільнив позов.

Крім того, відповідач сплатить на користь позивача судовий збір в розмірі 640,00 грн.

Рішення суду відправлено до Єдиного Державного Реєстру Судових Рішень.

Зазначимо, що рішення суду ще не набрало чинності.

 

За повідомленням прес-служби суду