Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Капрала поліції засуджено до позбавлення волі

14 березня 2018, 12:03

12 березня 2018 року Ковпаківським районним судом м. Суми оголошено вирок інспектору патрульної служби.

Працівник поліції органами прокуратури обвинувачувався в тому, що під час доставки до наркодиспансеру для проходження медичного огляду на стан сп’яніння наніс громадянину тяжкі тілесні ушкодження, а саме удар коліном в ділянку живота, що призвело до розриву сегменту печінки та внутрішньочеревної кровотечі.

Вивчивши всі докази по справі, в тому числі і відеозаписи з нагрудних реєстраторів поліцейських, суд дійшов висновку про доведеність вини поліцейського у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 статті 121 КК України.

В той же час слід зазначити, що обвинувачення висувалось і за ч. 2 ст. 365 КК України, якою передбачено відповідальність за перевищення влади або службових повноважень, тобто умисне вчинення працівником правоохоронного органу дій, які явно виходять за межі наданих йому прав чи повноважень, якщо вони завдали істотної шкоди окремим громадянам. Згідно чинного законодавства  істотною шкодою вважається шкода, сума якої на день вчинення злочину складала 68900 грн. Доказів нанесення такої шкоди суду не надано.

Отже, вироком суду інспектора поліції за ч.2 ст. 365 КК України виправдано, а за частиною 1 ст. 121 КК України – визнано винним та призначено покарання у вигляді позбавлення волі строком на 5 років з позбавленням спеціального звання «лейтенант поліції». Також на користь потерпілого стягнуто заявлену матеріальну шкоду та моральну шкоду у розмірі 60 тис. грн.

Вирок суду може бути оскаржений протягом 30 днів.

 

За повідомленням прес-служби суду