Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Апеляційному суді Херсонської області відбувся семінар з українського ділового мовлення

21 лютого 2018, 08:50

А Вкраїни ж мова —
Мов те сонце дзвінкотюче,
Мов те золото блискуче,
Вся і давність і обнова —
Українська мова.

                     П.Тичина

16 лютого 2018 року в Апеляційному суді Херсонської області вперше цьогоріч відбувся семінар на тему: «Українське ділове мовлення. Мистецтво правового письма», який було проведено Одеським регіональним відділенням Національної школи суддів України за ініціативою керівництва Апеляційного суду Херсонської області.

Символічно, що семінар, спрямований на вдосконалення та поглиблення знань з українського ділового мовлення суддями Херсонської області, зокрема загальних судів та господарського суду, відбувся напередодні Міжнародного дня рідної мови, який відзначають 21 лютого. 

Вітальними словами семінар відкрили голова Апеляційного суду Херсонської області Олександр Коровайко та директор Одеського регіонального відділення Національної школи суддів України Валерій Левенець.

            

Валерій Левенець зазначив, що тема семінару була обрана не випадково: «Так, якщо ми уважно послухаємо радіо, почитаємо друковані видання, звернемо увагу на мову, яка лунає з телеекранів, то ми зрозуміємо, що багато помилок допускаються при спілкуванні, написанні статей, складанні документів. Тому цей семінар проводиться з метою підвищення професійного рівня суддів, адже вони, як висококваліфіковані юристи, повинні правильно складати документи не лише з юридичної точки зору, але і  з огляду на мовні норми».

Для проведення семінару лектором було запрошено Анастасію Кісельову – кандидата філологічних наук, доцента кафедри прикладної лінгвістики Національного університету «Одеська юридична академія».

              

Завдяки згуртованій роботі викладача та учасників семінару було опрацьовано велике коло модулів з української ділової мови, зокрема, фонетичні, лексичні та орфографічні норми ділової мови, граматичні, синтаксичні та пунктуаційні особливості ділового мовлення, а також окрему увагу було приділено аналізу помилок у текстах судових рішень.

                

                

План роботи семінару передбачав виконання суддями практичних завдань після кожного блоку лекції, що дозволило відразу закріпити знання з української ділової мови. Зокрема, практичні вправи були розроблені з урахуванням професійної діяльності суддів та полягали у застосуванні синтаксичних норм у мові права, складних випадків застосування орфографічних, лексичних норм української ділової мови, використання відповідних правил при написанні судових рішень тощо.

               

Завдяки поєднанню інтерактивних міні-лекцій з використанням фліп-чарту та презентації Power Point, виконанню суддями практичних завдань із заслуханого матеріалу, обговоренню особливостей застосування норм ділової мови в професійній діяльності судді та опрацюванню помилок, робота під час семінару була змістовною, жвавою та насиченою.

Після закінчення роботи семінару Валерій Левенець привітав усіх учасників із успішним завершенням навчання та вручив сертифікати Національної школи суддів України.   

               

              

Закриваючи захід, Олександр Коровайко зазначив, що постійне самовдосконалення та поглиблення знань, в тому числі, з українського ділового мовлення, є запорукою якісного складання процесуальних документів та ефективного правосуддя, адже правильність застосування норм українського ділового мовлення під час написання судового рішення забезпечує доступність для розуміння та чіткість його змісту.


Учасники і організатори семінару взаємно подякували за цікавий, корисний захід, приємну атмосферу і висловили побажання до подальшої плідної співпраці.

 За повідомленням прес-служби суду