Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд вирішив питання права на спірний житловий будинок як на об’єкт спадщини після смерті батьків

02 січня 2018, 12:39

            Апеляційний суд Рівненської області скасував рішення Демидівського районного суду від 18 вересня 2007 року, яким за громадянкою Л. визнано право власності на житловий будинок і господарські будівлі, що належали її  співмешканцеві М.. Відтак, суд апеляційної інстанції відновив право власності на спадкове майно за сином померлого.

            У серпні 2007 року до Демидівського районного суду звернулася громадянка Л. із позовом до Вербенської сільської ради про визнання права власності на спадкове майно, що належало її померлому чоловікові, з яким вона перебувала у фактичних шлюбних стосунках. Оскільки правовстановлюючих документів на житловий будинок у спадкодавця не було та через відсутність інших спадкоємців, суд першої інстанції визнав за громадянкою Л. право власності на житловий будинок і господарські будівлі в одному з сіл Демидівського району.

            У квітні 2014 року померла мати громадянина Р., сина померлого у 1995 році М., після смерті якої відкрилась спадщина на майно, у тому числі й на будинок у Демидівському районі, в якому за усної згоди матері проживала співмешканка її колишнього чоловіка М..

            Прийнявши спадщину в порядку спадкування за законом після смерті матері, громадянинові Р. стало відомо, що власницею житлового будинку стала  співмешканка його батька громадянка Л..

            Громадянин Р. звернувся з апеляційною скаргою до Апеляційного суду Рівненської області. У ній він просив рішення Демидівського районного суду від 18 вересня 2007 року скасувати, ухваливши нове — про відмову в позові. Натомість громадянка Л. у запереченнях на апеляційну скаргу просила провадження за апеляційною скаргою закрити, оскільки рішення суду першої інстанції не порушує прав сина її співмешканця.

            Колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ Апеляційного суду Рівненської області, заслухавши суддю-доповідача, пояснення осіб, які беруть участь у справі, перевіривши матеріали справи та доводи громадянина Р., дійшла висновку про часткове задоволення апеляційної скарги. Скасовуючи рішення Демидівського районного суду, суд апеляційної інстанції виходив з того, що якщо спадкоємець за заповітом або за законом помер після відкриття спадщини і не встиг її прийняти, право на прийняття належної йому частки спадщини, крім права на прийняття обов’язкової частки у спадщині, переходить до його спадкоємців. Іншими словами, в порядку спадкової трансмісії право власності на будинок у Демидівському районі після смерті обох батьків перейшло їхньому синові.

           Крім того, суд дійшов висновку, що пред’явлення громадянкою Л. позову до Вербенської сільської ради Демидівського району є не лише передчасним, але й без залучення до участі у справі належного відповідача. Відтак, суд апеляційної інстанції визнав право на майно за сином померлого та позбавив права власності жінку, яка перебувала у фактичних шлюбних стосунках із громадянином М., повідомив Сергій ХИЛЕВИЧ,

суддя-спікер Апеляційного суду Рівненської області.