Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарський суд Запорізької області стягнув з підприємства збитки за забруднення атмосферного повітря

05 грудня 2017, 12:10

Суд стягнув з підприємства збитки за забруднення атмосферного повітря

 

   До господарського суду Запорізької області звернулась Запорізька місцева прокуратура №3 в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції у Запорізькій області з позовом до командитного товариства «Запорізький завод високовольтної апаратури – Вакатов» і компанія» про стягнення шкоди, завданої державі внаслідок порушення відповідачем вимог природоохоронного законодавства.

   Встановлено, що в березні 2016 року Державною екологічною інспекцією проведено планову перевірку підприємства відповідача, в ході якої було встановлено, що КТ «ЗЗВА – Вакатов» і компанія» експлуатувало технологічне обладнання та здійснювало викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря без дозволу спеціально уповноваженого органу виконавчої влади.

   За результатами перевірки екологічною інспекцією внесено припис відповідачу з вимогами усунути виявлені порушення та надіслано претензію з розрахунком шкоди, заподіяної державі, яку відповідач залишив без уваги, суму в добровільному порядку не сплатив.

   Відповідно до Закону України «Про охорону атмосферного повітря», викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами можуть здійснюватись після отримання дозволу, виданого суб’єкту господарювання. Приписами зазначеного Закону визначено, що особи, винні у викидах забруднюючих речовин без дозволу уповноваженого органу несуть відповідальність згідно з законом. Шкода, завдана порушенням законодавства про охорону атмосферного повітря, підлягає відшкодуванню у порядку та розмірах, встановлених законом.

   З урахуванням викладеного, Господарським судом Запорізької області 01.11.2017 було прийнято рішення по справі №908/1688/17, яким позов задоволено, з відповідача на користь Державної екологічної інспекції у Запорізькій області стягнуто збитки, завдані державі за наднормативний викид забруднюючих речовин в атмосферне повітря в сумі 34090,68 грн.

   Рішення суду не оскаржувалось в апеляційному порядку та набрало законної сили, видано накази на його виконання.

 

За повідомленням прес-служби суду