Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд області скасував вирок хмельницьких колег через порушення вимог КПК

04 грудня 2017, 16:59

Вирок Хмельницького міськрайонного суду, згідно з яким раніше судимого жителя Кам’янця–Подільського визнано винним за ч. 2 ст. 185 Кримінального кодексу України ( таємне викрадення чужого майна, вчинене повторно), за ч. 2 ст. 190 ККУ ( заволодіння чужим майном шляхом зловживання довірою (шахрайство), вчинене повторно) та виправдано через недоведеність за ч.3 ст.185 (таємне викрадення чужого майна, вчинене повторно поєднаного з проникненням в  житло, інше приміщення), ч. 1 ст. 263 (незаконне зберігання вогнепальної зброї та бойових припасів), ч.2 ст.289 (незаконне заволодіння транспортним засобом, вчинене повторно), скасувати і призначити новий розгляд матеріалів цього кримінального провадження. Таку ухвалу виніс апеляційний суд області.

Причина – порушення вимог Кримінально-процесуального кодексу України (п.5 ч. 2 ст. 412 КПКУ – судове провадження здійснено за відсутності потерпілого, належним чином не повідомленого про дату, час і місце судового засідання).

Про скасування вироку йдеться і в апеляційній скарзі прокурора, щоправда, він просив ухвалити новий, яким визнати обвинуваченого винним за усіма інкримінованими йому стаття ККУ. Мовляв, висновки суду першої інстанції не відповідають обставинам справи. На його думку, суд не правильно застосував закон України про кримінальну відповідальність і призначене покарання зам’яке, враховуючи ступінь тяжкості кримінального правопорушення.

 «Враховуючи, що вирок суду підлягає скасуванню з формальних підстав, колегія суддів позбавлена можливості перевірити обґрунтованість застосування судом закону про кримінальну відповідальність, як при кваліфікації дій обвинуваченого, так і при призначенні йому виду і розміру покарання», – ідеться в ухвалі апеляційного суду, яка не підлягає оскарженню.

 

За повідомленням прес-служби суду