Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звільнила Миколу Чауса з посади судді Дніпровського районного суду міста Києва на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України

28 листопада 2017, 13:00

Вища рада правосуддя 28 листопада 2017 року розглянула питання про звільнення Чауса Миколи Олексійовича з посади судді Дніпровського районного суду міста Києва на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України відповідно до рішення Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 4 жовтня 2017 року № 3116/3дп/15-17.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк поінформував, що рішенням Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 4 жовтня 2017 року № 3116/3дп/15-17 суддю Дніпровського районного суду міста Києва Чауса М.О. притягнуто до дисциплінарної відповідальності та застосовано до нього дисциплінарне стягнення у виді внесення подання про звільнення його з посади судді.

13 листопада 2017 року до Вищої ради правосуддя надійшло подання Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя про звільнення судді Дніпровського районного суду міста Києва Чауса М.О. на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.

«Дисциплінарне провадження щодо судді Чауса М.О. здійснено з дотриманням процедури, передбаченої законодавством України. Рішення про притягнення судді Чауса М.О. до дисциплінарної відповідальності ухвалено Третьою Дисциплінарною палатою Вищої ради правосуддя в межах визначених законом повноважень», – зазначив Ігор Бенедисюк.

Нагадаємо, що дисциплінарну справу стосовно судді Дніпровського районного суду міста Києва Чауса М.О. порушено за дисциплінарною скаргою голови Дніпровського районного суду міста Києва Ластовки Н.Д. У скарзі зазначено, що з10 серпня 2016 року по 1 вересня 2016 року суддя Чаус М.О. перебував у щорічній основній відпустці відповідно до наказів голови Дніпровського районного суду міста Києва. Після закінчення відпустки він із 2 вересня 2016 року на роботі не з’являвся та до виконання службових обов’язків не приступив, про що свідчать відповідні акти, складені за період із 2 вересня 2016 року по 4 липня 2017 року. У табелі обліку робочого часу суддя Чаус М.О. значиться як такий, що відсутній на роботі з нез’ясованих причин. З огляду на викладене голова Дніпровського районного суду міста Києва Ластовка Н.Д. просила притягнути суддю Дніпровського районного суду міста Києва Чауса М.О. до дисциплінарної відповідальності.

Третя Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя дійшла висновку, що суддя Чаус М.О. безпідставно відсутній на роботі протягом тривалого часу, свідомо нехтує обов’язками та порушує присягу судді, і така поведінка є умисною, порочить звання судді та підриває авторитет правосуддя (пункт 3 частини першої статті 106 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»), є несумісною зі статусом судді у розумінні частин восьмої та дев’ятої статті 109 цього Закону та пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.

У зв’язку з цим Третя Дисциплінарна палата вирішила притягнути суддю Дніпровського районного суду міста Києва Чауса М.О. до дисциплінарної відповідальності та застосувати до нього дисциплінарне стягнення у виді внесення Вищій раді правосуддя подання про звільнення його з посади судді.

Зважаючи на наведене, Вища рада правосуддя ухвалила звільнити Чауса Миколу Олексійовича з посади судді Дніпровського районного суду міста Києва на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.

 Прес-центр судової влади України