Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги телеканалу «Інтер» щодо спростування інформації про діяльність ВРП, яка не відповідає чинному законодавству

27 листопада 2017, 15:05

24 листопада 2017 року на телеканалі «Інтер» у програмі «Подробности» та інтернет - ресурсах: http://podrobnosti.ua/2212767-sudi-majdana-uzhe-chetyre-goda-ostajutsja-beznakazannymi.htmlоприлюднено статтю «Судьи Майдана» уже четыре года остаются безнаказанными», автором якої є Інна Томіна.

У статті, зокрема, зазначено: «И жалобы потерпевших Майдановцев, и выводы комиссии по судьям изучает Высший совет правосудия. Но там нарушений пока не увидели! Поэтому ни один из тех, кого обвиняли в преследовании активистов, так и не осужден. А максимальное наказание, которое судьи получили – это увольнение. Но и таких только 10 процентов».

У зв’язку із цим Вища рада правосуддя наголошує, що така інформація не відповідає дійсності та суперечить чинному законодавству.

Журналіст стверджує: Рада «не побачила порушень» у діях «суддів Майдану», а тому вони до цього часу не засуджені, а лише звільнені зі своїх посад.

Відповідно статті 1 Закону України  «Про Вищу раду правосуддя» Рада є колегіальним, незалежним конституційним органом державної влади та суддівського врядування, який діє в Україні на постійній основі для забезпечення незалежності судової влади, її функціонування на засадах відповідальності, підзвітності перед суспільством, формування доброчесного та високопрофесійного корпусу суддів, додержання норм Конституції і законів України, а також професійної етики в діяльності суддів і прокурорів.

Для досягнення цих цілей Рада, з – поміж інших повноважень, наділена зокрема,правом забезпечувати здійснення дисциплінарним органом дисциплінарного провадження щодо судді; утворювати  органи для розгляду справ щодо дисциплінарної відповідальності суддів; розглядати скарги на рішення відповідних органів про притягнення до дисциплінарної відповідальності судді чи прокурора; ухвалювати рішення про звільнення судді з посади.

Звільнення суді з посади в порядку притягнення до дисциплінарної відповідальності є максимальним видом такої відповідальності, що може застосувати ВРП під час виконання своїх повноважень.

Звертаємо увагу журналістів телеканалу «Інтер», що питання про притягнення суддів до кримінальної відповідальності за дії, вчинені під час Революції гідності, про які йдеться у статті, віднесено виключно до повноважень органів прокуратури.

Таким чином, звинувачення Вищої ради правосуддя, в тому що максимальне покарання, яке отримали «судді Майдану», – це звільнення з посади», є безпідставними та недостовірними.

Звертаємо увагу що всі статистичні дані щодо діяльності Вищої ради правосуддя у відкритому доступі на веб-сайті ВРП (http://vru.gov.ua/), які можливо використовувати під час підготовки матеріалів.

Станом на 1 листопада 2017 року у провадженні Вищої ради правосуддя перебуває більше ніж 12 тисяч скарг на дії суддів, заяв  про порушення вимог щодо несумісності суддями та прокурорами, скарг на рішення Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів тощо. Водночас особливу увагу ВРП приділяє розгляду дисциплінарних справ щодо суддів, які виносили рішення стосовно активістів Майдану у період з 21 листопада 2013 року до дня набрання чинності Законом України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні».

Вища рада правосуддя закликає представників ЗМІ спростувати відповідну інформацію та вимагає від редакцій, які розповсюдили таку інформацію, не поширювати її в майбутньому.

Шановні журналісти, звертаємо вашу увагу, що відповідно до Кодексу журналістської етики головний обов’язок журналіста – сприяти забезпеченню права громадян на одержання оперативної інформації. Це зобов’язує його у своїй діяльності завжди бути об’єктивним, коректним, відповідальним за свою справу, уникати неповноти або неточностей чи викривлень інформації, оскільки несе відповідальність перед читачем, слухачем та глядачем. 

Тож закликаємо вас при оприлюдненні інформації щодо діяльності як судової влади загалом, так і суддів, зокрема, свідомо ставитись до вимог щодо її об’єктивності та достовірності в межах вищезазначеного Кодексу.

Вища рада правосуддя з великою повагою ставиться до роботи журналістів, особливо тих, які сприяють об’єктивному висвітленню інформації про діяльність органів та установ системи правосуддя, відкрита та готова надати вмотивовані відповіді на запити журналістів та представників громадських організацій, але станом на сьогодні жодних запитів від вказаного ЗМІ до Вищої ради правосуддя не надходило.

 

 Прес-центр судової влади україни