Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Кримінальна відповідальність за вирощування маку

24 листопада 2017, 15:05

      У с. Безім’янка Татарбунарського району 67-річна гр. М., проживаючи у приватному будинку, вирощувала різні сільськогосподарські рослини. На початку травня 2017 року жінка звернула увагу, на те, що майже по всій території її городу проросли рослини маку, посів якого вона не здійснювала. Рослини проросли із насіння, яке, можливо, було занесене вітром.

       Обробляючи город від бур’янів господиня зірвала більшу частину рослин маку, а більші кущі, як вона стверджувала, залишила, щоб в подальшому зібрати насіння та використовувати його під час приготування випічки, хоча і знала, що вирощування маку заборонено законом.

       В червні 2016 року працівниками поліції, під час проведення обшуку помешкання гр. М, було виявлено рослини маку в кількості 146 кущів, які віднесені до таких, що містять наркотичні засоби та психотропні речовини, і обіг яких допускається для промислових цілей.

       У судовому засіданні обвинувачена визнала себе винуватою, детально розповіла про обставини та щиро розкаялась у вчиненому, а також звернулась до суду з заявою про застосування до неї амністії, оскільки вона є пенсіонеркою.

 Вироком Татарбунарського районного суду Одеської області  гр.М. було визнано винуватою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.310 КК України

(Незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку в кількості від ста до п'ятисот рослин чи конопель у кількості від десяти до п'ятдесяти рослин, караються: штрафом від ста до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років) та призначено покарання у виді одного місяця арешту. На підставі п.“ґ” ст.1 Закону України «Про амністію у 2016 році» засуджену було звільнено від відбування покарання.

Станом на 24 листопада 2017 року вирок суду не набрав чинності та може бути оскаржений.

За повідомленням прес-служби суду