Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оболонський районний суд міста Києва звернув увагу громадян на нововведення сімейного та процесуального законодавства

23 листопада 2017, 17:53

 Одним із найголовніших та найважливіших обов’язків батьків, що випливає не тільки з усталених моральних принципів нашого суспільства, а й чинного законодавства, є моральне виховання та матеріальне утримання дитини. Це, зокрема, виявляється в забезпеченні неповнолітньої дитини мінімально необхідними благами, що потрібні для її життя та виховання.

 Сімейним кодексом України визначено, що батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Одним із видів такого утримання є аліменти, тобто кошти, присуджені за рішенням суду на утримання дитини з батька чи матері у частці від їх доходу чи у твердій грошовій формі.

 Питання щодо стягнення тощо аліментів є одним з найпоширеніших питань, з якими звертаються до суду. Аліменти є предметом близько 25-30% всіх справ позовного провадження, що розглядаються у судах.

 Зокрема, у період з січня по листопад Оболонським районним судом м. Києва розглянуто 189 цивільних справ про стягнення аліментів на утримання неповнолітніх дітей, переважна більшість яких задоволена.

 Варто звернути увагу батьків, що з набранням чинності 09 липня 2017 року Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо покращення захисту права дитини на належне утримання» відбулися зміни в законодавстві, яке регулює питання стягнення аліментів на утримання неповнолітніх дітей.

 Так, змінено правовий статус аліментів: відтепер аліменти є власністю самої дитини, а не батьків. Останні лише отримують та використовують їх від імені дітей.

 Крім того, збільшено мінімальний розмір аліментів. Відтепер суд не може визначити  на дитину розмір аліментів менше ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Наприклад, у 2017 році на дитину до 6 років мінімальний розмір аліментів становить 713 грн. на місяць, на дитину від 6 років – 888,5 грн. на місяць.

 Суд звертає увагу на ще одне нововведення сімейного та процесуального законодавства - розширення можливості застосування  спрощеної процедури для отримання рішення про стягнення аліментів. Тобто стягнення аліментів може здійснюватися у наказному проваджені. Зокрема визначено, що той з батьків, з яким проживає дитина (діти) має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів.

 Суть наказового провадження у порівнянні із стандартним зверненням до суду із позовом (позовне провадження) полягає у значно спрощеному та більш оперативному розгляді питання по суті. Так, після прийняття судом ухвали про відкриття наказного провадження, судовий наказ по суті вимог видається судом у триденний термін без виклику заявника, боржника та інших осіб, а також без проведення судового засідання.

 

 

Прес-служба суду